BJØRN BERGE – FRETWORK

Akoestische power blues uit het Hoge Noorden, dat is het adreskaartje dat gitaarheld Bjørn Berge tot nu toe afleverde. Vandaag is daar echter verandering in gekomen met zijn nieuw album “Fretwork”, dat veel breder gaat, nog steeds met nummers opgeluisterd door zijn gekend gitaarspel, maar vooral met intieme, diepgaande songs en instrumentals, waar Berge zijn gevoelige kant laat zien.

Voor een man die de eretitel “String Machine” toebedeeld krijgt is een titel als “Fretwork” wel heel toepasselijk, want er zijn weinigen die op akoestische slidegitaar en fingerpicking zo begaafd zijn als Bjørn Berge. Bescheiden als hij is, zal hij het niet graag horen, maar je mag hem gerust de Noorse Leo Kottke noemen. Zijn lievelingsgitaren zijn twaalfstrings waarop hij met zijn gespierde handen ongelooflijke snelheden haalt.

Dit zijn we gewoon te horen in de krachtige, blues getinte songs van Bjorn. Met “Fretwork” slaagt hij voor hem nieuwe paden in richting folk en blijkt ook een gedegen singer-songwriter. Ook qua orkestratie is het even wennen. We kennen Berge als eenmansband die voetstampend, energiek beukend op zijn gitaar, de drive opwekt van een gans orkest. Op “Fretwork” heeft hij de hulp ingeroepen van zijn vrienden muzikanten Oyvind Staveland op viool en viola, Vidar Johnson als tweede vocalist en Kjetil Ulland die hem bijstaat met percussie.

Negen nummers van het twaalf tracks tellende album komen van de hand van de meester zelf en natuurlijk heeft hij een paar nummers gecoverd die hem nauw aan het hart liggen. Berge durft daarin ver te gaan zoals zijn gekende slidegitaarversie van “Ace Of Spades” van Mötorhead. Ditmaal is de meest opvallende, maar toch logische keuze het prachtige rootsy, funky John Butler nummer “Zebra”, een Australische virtuoze collega op slidegitaar. Ook de prachtige tegenstellingen in de tekst zullen Berge wel aangesproken hebben. Het nummer krijgt een krachtig versterkte zanglijn door Vidar Johnson en we horen zelfs een elektrische gitaar soleren op de achtergrond. De twee andere covers zijn spek voor de bek van de ware bluesliefhebber met een intieme bewerking van Charles Brown en John Moore’s West Coast blues klassieker “Drifting Blues” en een potige akoestische powerblues van Howlin’ Wolf, aka Chester Arthur Burnett.

Ook de met energieke slideuithalen doorkruiste opener van de plaat “Crazy Times” kan je nog in de categorie bluesrock plaatsen maar krijgt een symfonisch, Oosters en zelfs gipsy trekje door de intensieve strijkersbehandeling van Oyvind Staveland. Maar dan gaan de hemelpoorten open voor nieuwe paden met meer diepgang. De opvolger “These Streets” klaagt het onfortuinlijke lot van de straatkinderen aan in een folksong opgeluisterd met een snijdende viool in duel met Bjorn’s gitaartokkel . Het instrumentale titelnummer “Fretwork” doet zijn naam alle eer aan en toont de grootmeester in al zijn vaardigheden met bliksemsnelle fingerpickingpassage’s . Andere instrumentale pareltjes zijn het zweverig, romantische “Skijumper”, dat een zeer filmisch accent krijgt met een weids klinkende viool die gelijk opgaat met de solerende gitaar van Berge, het prachtige, met handklap percussie zeer Keltisch aandoende “Mountain Boogie”, enkel onderbouwd door vurig gitaargetokkel en de fenomenale, sfeervolle afsluiter “Paris”, wiens intro en feel in de stijl ligt van een “Paris, Texas” compositie van Ry Cooder. Een beter visitekaartje voor een soundtrack kan Berge niet afleveren. “Endless” is een steunende ballade over hoe een mens dikwijls een façade moet opbouwen voor de buitenwereld en de love ballade “Your So Fine” is een ware innige omhelzing door Bjorn’s warme, zware stem en zijn gitaar. De gouden medaille krijgt echter de intieme parel “Travelling Song”, waar Bjorn Berge zijn zielenroerselen blootgeeft in een innerlijke tweestrijd tussen zijn passie voor muziek en succes en het pijnlijke gemis van zijn geliefden door zijn zwervend bestaan.

Met “Fretwork” heeft Bjørn Berge een nieuw juweeltje op zijn palmares staan en laat hij zien dat onder de ruwe, imposante bast van deze Viking een gevoelig hart klopt. Voor mij is dit het album waar ik al lang op wachtte en de parel op de kroon van zijn werk, die tegelijkertijd nieuwe perspectieven opent voor de toekomst: een prachtplaat.

Blowfish

Interview met Bjørn Berge

 

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Dixiefrog

Distr.: Parsifal (B), Bertus (NL)
Info: Broere Promotion