TOM RUSSELL – BLOOD AND CANDLE SMOKE

Goede wijn rijpt enkel met de jaren en zal nooit verzuren. Tom Russell is zo een Premier Cru die eigenlijk zonder voorproeven ineens uitgeschonken kan worden. Zelfs het etiket op de fles is uitgelezen met de sprekende titel “Blood And Candle Smoke”, twee dingen die onvermijdelijk samen gaan in de Far West. Echte cowboys zoals Tom Russell of wijlen Johnny Cash worden er niet meer gemaakt, stoere look, maar een tedere inborst met een schat aan wijze verhalen die hij onder begeleiding van zijn gitaar de wereld instuurt.

Dat hij ons na bijna vijfentwintig albums nog steeds in onze diepste ziel kan raken is enkel de allergrootsten gegeven. Tom is dan ook een wijs man, die alle zijden van de medaille heeft gezien, van afgestudeerde criminoloog tot barmuzikant, tot schrijver, taxichauffeur , schilder en gedegen songwriter. Je kunt hem moeilijk in één muzikaal vakje plaatsen en dat is ook het mooie aan “Blood And Candle Smoke”, de variatie en de mix van country, folk, rock en Tex-Mex die dit album spannend maken.

Voor de opnames van zijn nieuwe plaat trok hij naar Tucson, samen met de harde kern van Calexico, Joey Burns en John Convertino, toetsenwonder Barry Walsh en de wondermooie stem van Gretchen Peters. Rootstime had begin dit jaar nog een interview met Tom Russell voor zijn optreden in AB en het is hartverwarmend om zo vele elementen terug te vinden in sommige autobiografische nummers op het nieuwe album. Tom woont op de Texaans-Mexicaanse grens, met zicht op het ooit zo vreedzame Juarez . De trompet van Jacob Valenzuela haalt je zo de beelden van de Mariachibands voor ogen, klanken die Calexico ook niet vreemd in de oren klinken en als een warme sluier van geborgenheid de nummers omarmt.

Het album start met “East Of Woodstock, West Of Viet Nam”, een stukje uit het Tom Russell geschiedenisboek geschreven in een prachtig vol arrangement met blazers, piano’s, orgeltjes, gitaren en een achtergrondkoortje onder leiding van Gretchen Peters, dat deze song verheft tot een volmaakte Tex-Mex geladen country ballade. “Criminology” is nog zo’n greep Tom’s biografie, zeer soulvol met wat Van Morrisson trekjes, maar het dartel gitaarrifje op de achtergrond en het Afrikaanse ritme kunnen de oorsprong van dit lied in een onrustig Nigeria niet verbergen. In “’Santa Ana Wind” neemt hij ons mee naar zijn geboortestaat Californië, echter met de wrange nasmaak dat zijn moederland doordrenkt is met Indianenbloed.

Eén van zijn mooiste herinneringen giet Tom in de romantische countrywals “Nina Simone”, wiens wonderbare stem hem altijd bleef vergezellen. Het was muziek en zijn songs die Tom en zijn levensgezellin bij elkaar brachten en hij bezegelt ,oneindig dankbaar ,zijn geluk onder romantische pianotonen in “Finding You”. De geschiedenis herhaalt zich dikwijls net zoals we machteloos staan tegen de natuurkrachten. Zullen we onze les nooit leren vraagt Tom Russell zich af in het gospelgetinte “Mississippi River’ Runnin’ Backwards”, verwijzend naar de destructieve Katrina. “The Most Dangerous Woman In America” laat een frisse Bruce Springsteen wind door het album waaien , maar de topper van dit album is het hartverscheurende “Guadalupe”, dat we al kennen in de door Gretchen Peters gecoverde versie op "One To The Heart, One To The Head”, een verhaal over de laatste strohalm voor sommige mensen, de Madonna van Guadalupe, dat door Tom echter zo subtiel gezongen wordt, begeleid door weemoedige cellotonen, een eenzame piano, een eenvoudige gitaartokkel en een meeslepende accordeon, dat je er helemaal stil van wordt. Als afsluiter geeft Tom ons nog een wijze raad mee in “Darkness Visible”, verwijzend naar het zo getiteld boek van novellist Williams Styron, kop omhoog mensen, dromen is mooi, maar het is nog mooier ze in werkelijkheid om te zetten.

Ik denk dat Tom Russell met “Blood And Candle Smoke” ook voor hem een droom heeft verwezenlijkt. Wij zijn in ieder geval in de wolken met deze schitterende nieuwe parel uit zijn collectie. Deze plaat verdient een vijf sterren nominatie.

Blowfish

 

 

  

Artiest info
Website  
Myspace  

interview

Label: Shout Factory
Distr: Rough Trade