VICTOR WAINWRIGHT AND THE WILDROOTS - BEALE STREET TO THE BAYOU

"Beale Street to the Bayou" is de debuut cd van de veel belovende Amerikaanse bluesband Victor Wainwright and the WildRoots. Het kwartet bestaat uit Victor Wainwright (vocals, keyboards, harmonica), Stephen Dees (bas, gitaren, vocals en percussie), Greg Gumpel (lead gitaar, mandoline en banjo) en Brian Kelly op drums en maakt een mix van funky Memphis soul en rootsy rock’n’roll. Dit laten ze horen op veertien songs die allemaal geschreven zijn door Stephen Dees, waarvan sommige co-written met frontman Victor Wainwright.

De band bestaat uit deze vier gedreven muzikanten die ieder op hun beurt ervaring hebben opgedaan in zowel binnen- als buitenlandse bands. Naast zanger/toetsenist Victor Wainwright is de inbreng van Stephen Dees in de band wel zeer groot. De productie van deze plaat is in handen van deze Dees, die meer een pop/rock verleden heeft als bassist en zanger van o.a. Hall and Oates, Todd Rundgren, Foghat, en Pat Travers. De laatste jaren speelde hij in zijn eigen Bowie/Beatle-esque pop-rock band, the Bandees, die hij in 1990 vormde.

Met hun eigenzinnige combinatie van rock’n’roll, Rhythm & blues, boogie-woogie piano en soul hebben ze een prima cd uitgebracht met de titel "Beale Street to the Bayou". Dat de band beïnvloedt is door mannen als o.a. Elvis, Sun Records, Fats Domino, B.B. King, ... is best te horen. Het zijn dan ook de artiesten waarmee Wainwright en Dees opgroeiden.

Het zijn nogal vrij gepolijste nummers die je doen denken aan de jaren '50. De roots van hun muziek ligt dan ook voornamelijk in de r&b, rock ’n roll, soul en blues. Het klinkt lekker ongecompliceerd en luchtig, daarmee denken we aan nummers als "Be Bop Be Lula", "Whole Lotta Shakin' Going On" of "Tutti Frutti - all Rutti", muziek met een hoog rock’n’roll gehalte zonder moeilijke lyrics. Gewoon dirty rock & roll - stuff met een zweet, sigaretten en whisky geurtje. Maar daartegenover klinkt het vooral fris en dat heeft ook te maken met het warme soulvolle stemgeluid van Victor Wainwright, die ook door veelvuldig gebruik te maken van de mondharmonica gecombineerd met strakke gitaarlicks er voor zorgt dat je toch sterke bluesinvloeden te horen krijgt.

Victor Wainwright heeft enkele muzikale collegae uitgenodigd om enkele nummers mee te spelen. Zo horen we Patricia Ann Dees (vocals, saxophone, keys, harmonica, bas), Ray Guiser (saxophone, keys) en Alberto Cruz (congas, percussie). En hoe luchtig en frist de nummers ook mogen klinken, de teksten vertellen soms toch iets anders. De dingen van het leven waarbij vreugde en verdriet dicht bij elkaar liggen. En natuurlijk hoor je regelmatig het liefdesverdriet voorbij komen.

Met de jazzy, urban blues "Mighty Man", het openingsnummer, worden de kaarten of tafel gelegd. Het swingt en het spettert, iedere muzikant komt terdege aan bod in dit nummer, trouwens dat geldt ook voor de overige nummers. Een uitstekende kennismaking met de band zou ik zo zeggen. Het gitaarwerk van Stephen Dees is vrij strak en zonder opsmuk, ook Wainwright's bariton stem past prima bij hun soundkeuze. Goed gedoseerd en daar waar nodig ook gevoelig. Dit is goed te horen in de akoestische Delta blues "Sold Down River", de Allman Brothers getinte "Long Way to Go" en de akoestische gitaar-folk-ballad "Not Afraid".

Om verder vergelijkingen te maken horen we echo's van Brook Benton en Otis Redding in de ballad "Blues in the Rain" en echo's van Marvin Gaye's "Mercy Mercy Me (The Ecology)" in het soulvolle "Planet Earth". Hiermee wil ik aangeven dat deze cd prima in elkaar zit en dat de indeling van de songkeuze meer dan geslaagd is. De songs klinken allen strak, gedurfd, ingetogen en soms uitbundig, waarbij de instrumenten en de zangpartijen uitstekend op elkaar zijn afgestemd. "Beale Street to the Bayou" is een uitstekende rockende blues cd die het de band moeilijk maakt om deze te overtreffen. Maar gezien de kwaliteiten van de band zal dat in de toekomst eigenlijk wel lukken.

Victor Wainwright and the WildRoots:
Victor 'Piana' Wainwright: Lead vocals, piano, organ, harmonica
Stephen 'Cat Daddy' Dees: Bass, guitar, vocals, percussion
Greg 'Six String' Gumpel: Guitar, mandolin, banjo, vocals
Brian 'Machine Gunn' Kelly: Drums, percussion 

Artiest info
Website  
CD Baby  

video

Label: WildRoots Records