MARK EITZEL – KLAMATH

Mark Eitzel is en blijft een speciale kerel. Hij werd in 1959 geboren in Columbus, Ohio en bracht zowat zijn hele jeugd door als zoon van een beroepsmilitair die de hele wereld rondzwierf om op de verschillende militaire basissen zijn job uit te oefenen. Daardoor had de jonge tiener Mark Eitzel al ongeveer de hele wereld gezien vooraleer hij aan een eigen muzikale loopbaan begon.

Na een experimentele periode in een jeugdbandje ‘The Naked Skinnies’ begon hij in 1982 aan zijn levenswerk met de oprichting van de groep ‘American Music Club’ waarmee hij gedurende 12 jaar zowat evenveel albums heeft uitgebracht.

In 1993 hield de groep op te bestaan en ging Eitzel even resoluut bouwen aan een solocarrière. Gedurende tien jaar volgden de muzikale projecten waarin hij participeerde elkaar in sneltreintempo op. Begin 2003 besloot hij dan om ‘American Music Club’ opnieuw leven in the blazen met de release van het album “Love Songs For Patriots” en het album “The Golden Age” uit 2008. Tegelijkertijd onderhield hij zijn solowerk met de release van het album “Candy Ass” in 2005. Momenteel woont Mark Eitzel in San Francisco en toert hij de wereld rond voor zowel solo-optredens als voor uitverkochte performances met de groep.

“Klamath” is de titel van zijn recentste soloalbum dat binnenkort zal verschijnen en waarvoor hij dezer dagen op promotietournee trekt doorheen Europa. De AB Club in Brussel is daarbij de eerste halte op vrijdag 23 oktober en één dag later treed hij op tijdens het ‘Music In Mind’-festival in Brugge. Daarna gaat het een tijdje richting Scandinavië om op 1 november in zaal ‘Ekko’ in Utrecht zijn passage doorheen de Benelux af te ronden.

“Klamath” is een voornamelijk akoestische cd met 12 nummers (9 echte songs, 2 instrumentaaltjes en 1 hidden track) die in de typische Mark Eitzel-stijl gebracht worden. Sfeervolle en experimentele klanken worden op kunstige wijze in elkaar vervlochten tot een melodieus geheel waarop de zanger zijn teksten zoals gebruikelijk op vrij monotone wijze declameert.
Het album opent met een instrumentaal stukje “Buried Treasure” waarna één van de beste tracks uit de cd start met “Like A River That’s Reaching The Sea”. De inspiratie voor de nummers op dit album haalde Eitzel tijdens enkele lange boswandelingen in de ‘Klamath Mountains’, een bergketen in het noordwesten van Californië. Daarna besloot hij om de schoonheid en de stilte die hij daar ervaren had om te zetten in nieuwe en eenvoudige songs voor deze cd. Voor zijn project kreeg hij de steun van ‘Hold Steady’-toetsenist Franz Nicolay die met de voorstelling van zijn soloproject “Major General” het voorprogramma van Mark Eitzel zal verzorgen tijdens deze Europese tournee. Ook ‘American Music Club’-muzikant Marc Capelle en ‘Kelley Stoltz’-drummer Dave Douglas speelden mee op ‘Klamath”.

De minimalistische instrumentatie op deze cd laat vooral een vocaal sterke Mark Eitzel de ruimte om zijn kwaliteiten als zanger optimaal te etaleren en de aandacht van de luisteraar toe te spitsen op de meesterlijke songteksten die hij geschreven heeft. Songs als “I Miss You”, “What Do You Got For Me?”, het rustgevende “Remember” en het op percussie-instrumenten drijvende “I Know There’s Someone Waiting” zijn daar het beste bewijsmateriaal voor. De mooie natuur in de omgeving waar hij deze nummers heeft geschreven en opgenomen is voelbaar aanwezig in de sfeer die deze plaat bij de luisteraar probeert te creëren.

Volgend jaar zal een nieuw muzikaal project gelanceerd worden waar Eitzel momenteel nog hard aan werkt: een musical rond het theaterstuk “Marine Parade” van schrijver Simon Stephens. Ook dat zal allicht een succesverhaal worden want alles waarin Mark Eitzel zijn tanden zet lijkt tot slagen voorbestemd te zijn. Om jezelf van zijn kwaliteiten te overtuigen kan je dus best in de volgende dagen een live optreden trachten bij te wonen. Of anders binnenkort deze nieuwe cd “Klamath” aanschaffen.

(valsam)

Mark Eitzel LIVE
vrijdag 23 oktober 2009
Ancienne Belgique, Anspachln., 110, BRUSSEL - 20.00 u. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Decor Records
Distr. : Bertus