BARNABY BRIGHT - WAKE THE HERO

Het wordt alsmaar zeldzamer: een verzorgd tekstboekje met artistieke illustraties in een mooie presentatie. Daarbij folky fantasievolle songs, fijntjes als filigraan of passioneel als ongerichte verfstrepen. Het getalenteerd stel Nathan en Rebecca Bliss uit Brooklyn schrijft hun songs zelf en vindt inspiratie in de wisselende seizoenen en de weemoed van het leven zelf.

Het begin van hun samenwerking startte als een voorzichtige romance. Nathan studeerde muziek aan het Berklee College en richtte zich op jazzcomposities. Becky zat in een klassieke opleiding zich voorbereidend op de Opera. In 2004 ontmoetten zij elkaar in Kansas en ondanks hun verschillende muzikale achtergrond groeide er iets moois. Even scheidden hun wegen, maar na een jaar zagen zij elkaar terug in New York, waarna een huwelijk volgde. Inmiddels hadden beiden elk afzonderlijk een EP uitgebracht, waarin aan hun gevoelstemmingen vrij baan werd gegeven. Enkele daarvan staan nu op hun gezamenlijk album, blijkbaar een bezegeling van hun huwelijk. Zo schreef Becky het poëtische ‘Yellow Moon’ in een vlaag van heimwee.

Nathan zelf producete dit hartverwarmende album dat opvalt door de gevoelvolle zang, de vioolarrangementen, cello en drum. Vooral de sublieme cello van de klassiek geschoolde Sascha Groschang hecht een droomsfeer aan de songs. Becky zingt op een wijze die balanceert op het breekbare koord waar ook Eva Cassidy, Sandy Denny en Karen Carpenter zich op bewogen. De song ‘If I Came Back As A Song’ vertolkt zij als een ultieme liefdessong. Ook multi-instrumentalist Nathan zingt en begeleidt met akoestische en elektrische gitaar, piano, fluit en harmonium.

De tien songs lijken de melancholie van de herfst te weerspiegelen zoals in het mysterieuze ‘Finally Said It’. Zelfs in het broze ‘February’ met sfeervolle cellobegeleiding gaat liefdesmart schuil. In ‘Kissing Tree’ wordt verlangend teruggeblikt naar de kindertijd en in het ongrijpbare ‘Girl In The Cage’ zitten grimmige sprookjeselementen. De melodische verhaallijnen doen denken aan zowel naïeve als surrealistische schilderkunst. Vooral in ‘Wake The Hero’ en ‘The Stone’, mijn favorieten, ontwaar je die paradox van feeërie opboksend tegen aardse passie. De opzwepende drum van Sean Dixon lijkt daarbij een explosie van vuur uit te lokken.

En om hun ‘If I Came Back As A Song’ op henzelf te enten. De spirit van het echtpaar lijkt zich in dit folky album te nestelen, zodat je de sound van hun songs uit de lucht kan plukken, waar en wanneer je daar nood aan hebt.

Marcie

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Info: Yvonne Böhm