DAVID HEAVENOR – IN NORTHERN TOWNS LIKE THESE

Eind 2006 mochten we een lovende recensie op onze site laten verschijnen over het album ‘The Automatic Eye” van de Schotse singer-songwriter David Heavenor uit Edingburgh. De muzikant was blijkbaar ook tevreden want hij plaatste in letterlijke vertaling van onze recensie op zijn website en op de CD-Baby website. Twee jaar eerder had ook zijn tweede cd “Winter’s Children” al veel bloemetjes van onze redactie toegeworpen gekregen.

Nu ligt hier alweer een nieuwe cd van deze productieve componist toertjes te draaien in de cd-speler. “In Northern Towns Like These” is een nieuwe verzameling van 14 verhalende liedjes met betekenisvolle songteksten. Meermaals bedenk ik bij beluistering dat dit genre toch wel zeer nauw aansluit bij het werk dat we van de Ierse bard Luka Bloom en diens broer Christy Moore aangeboden krijgen.

Je moet echt ergens in een rustige hoek gaan zitten om ten volle te kunnen genieten van de woorden die David Heavenor in zijn liedjes declameert. Deze nieuwe cd kreeg de ondertitel ‘Demos, Outtakes And Rarities” mee, maar zo zou ik deze tracks zeker niet zelf durven te benoemen. Wel vooral akoestisch gebrachte liedjes met David Heavenor op gitaar en zijn muzikale vriend Simon Jaquet die voor wat subtiel toegevoegde bas, banjo en elektrische gitaarwerk mag zorgen bij enkele songs.

Het is vooral genieten geblazen bij liedjes als “Bad Man’s Pride” over een ‘oog-om-oog, tand-om-tand’ wraakmoord, titeltrack “In Northern Towns Like These” over jeugdherinneringen aan het stadje waar hij zijn jeugd doorbracht, “Headlong” over liefdesverdriet en de verkeerd gemaakte keuzes, het van een uitstekend drumprogramma voorziene “The Broken Appointment” over een teloorgegane liefde, “Bobby In The Wire” over Bobby Sands, de Ierse vrijheidsstrijder die tengevolge van een hongerstaking de dood vond in een gevangenis en het sfeervolle ”Memory Bled Back” dat naar onze bescheiden mening de beste song uit deze serie is.

David Heavenor is een moderne troubadour die vooral wil dat zijn publiek geïnteresseerd naar zijn teksten luistert en tegelijkertijd rustig kan genieten van de gemoedelijke en rustgevende muziek die hij op het podium ten gehore brengt. Zijn afgeleverde product in de vorm van deze nieuwe cd is zoals gebruikelijk van hoogstaande kwaliteit en verdient onze aanbeveling tot aanschaf bij de fans van de betere luistermuziek.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby