THE FIRST MILES – RIDE AGAINST THE WIND

Countryrock uit Denemarken. Het kan, en hoe. Dat bewijzen de vijf kerels van de formatie ‘The First Miles’ uit het Deense Aalborg. Een eerste keer hoorden we van hen in 2005 met hun debuutplaat “Aim For The Heart, Go!”, waarbij toen al opviel hoe sterk de stem van zanger Jeppe Foldager wel is.

In de pers konden we verwijzingen naar Springsteen en Whiskeytown terugvinden en ‘The First Miles’ mochten in de voorbije jaren ook al openen voor grote namen als ‘The Georgia Satellites’ en John Fogerty tijdens diens recente Europese tournee.

Na vier jaar is er nu dus een tweede plaat op de markt gegooid onder de titel “Ride Against The Wind” met elf zeer Amerikaans klinkende songs waarvoor de ganse band voor de muziek tekent en Jeppe Foldager alle teksten voor zijn rekening neemt.

Het album bevat enkele pareltjes van songs die we graag veelvuldig plegen te spelen tijdens ons dagelijkse muzikale uurtje rond de cd-speler: het rockende “In Town” waarmee de cd start, de knappe ballads “”I Wait”, “Black Heart” met mooi lap steel gitaarwerk, “The Ace In The Pack” en het heerlijke “Without My Path, Where Would I Be?” waarin de minimalistische, haast akoestische instrumentatie de schitterende, lichtjes heesklinkende stem van de zanger maximaal laat renderen.

Onze voorkeur gaat dan ook ontegensprekelijk uit naar de rustigere liedjes want als er wat rockender op de gitaren wordt gespeeld zijn we niet meer zo’n grote fans van ‘The First Miles’. Enkel de stem van Jeppe Foldager blijft dan nog overeind zoals in de songs “At The End Of The Road”, “A Heart That Burns”, “Nothing” of “Wolf”.

Erg productief kan je ‘The Last Miles’ niet echt noemen met amper 2 platen op vier jaar tijd maar als ze in de toekomst ook telkens een paar klassiekers op de tracklist plaatsen maken we graag een uitzondering voor deze groep en zijn we zelfs bereid nog eens vier jaar te wachten op een opvolger voor “Ride Against The Wind”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Little Bad Bear