TORBEN KAAS – ON THE OTHER HAND

We hadden heel recent nog countrymuziek uit Denemarken met ‘The First Miles” en nu krijgen we onvervalste folkmuziek uit het Deense Sandved aangeboden op een zilveren schijfje, zijnde de debuut-cd “On The Other Hand” van de singer-songwriter Torben Kaas.

Gewapend met enkel zijn akoestische gitaar, een mondharmonica en zijn typerend stemgeluid kan deze muzikant in de pers op vergelijkingen met Bob Dylan rekenen en wordt zijn plaat gelabeld als een cd met internationale klasse en één van de beste releases in Denemarken in 2009.

De muziek die Torben Kaas brengt is inderdaad zeer sixties-minded en de verwijzingen naar Bob Dylan zijn zo evident dat je er echt niet omheen kunt. Simpele gitaarsongs met verhalende teksten die enkel onderbroken worden voor een kort muzikaal intermezzo op mondharmonica. De Amerikaanse folktraditie wordt in zowat elk nummer gereflecteerd en leunt zeer sterk aan bij de muziek die wij vooral kennen van Woody Guthrie, Hank Williams, Robert Johnson of Leadbelly, niet toevallig ook de muzikale voorbeelden van Bob Dylan. Terwijl deze laatste door de jaren heen steeds verder en verder van dit basiswerk weg is gegroeid kunnen we stellen dat Torben Kaas gewoon op de oude vertrouwde weg van ‘Bob Neuzelmans’ verder gaat.

Grote diversiteit in de songs is er niet terug te vinden op dit album maar dat hoeft helemaal geen bezwaar te zijn. Onze voorkeursongs uit deze plaat zijn “Love Philosophy”, “Rainbow”, “Dark And Dirty Blues”, “Sweet Corina”, “I Am Going Down To Louisiana” en afsluiter “What A Night”, maar zoals eerder gezegd ligt het allemaal wel heel dicht bij elkaar. Geen uitspringers, maar ook niets zwak. Omdat ‘Bwab’ andere wegen is ingeslagen denken we dat er in de huidige muziekscène wel degelijk een plaatsje te vinden moet zijn voor deze nieuwe Dylan uit het hoge Noorden: Torben Kaas.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Gateway Music