JP DEN TEX – AMERICAN TUNE

Jan-Piet “JP” Den Tex is een man uit Amsterdam die al vele muzikale wateren heeft doorzwommen en via participaties in diverse bandjes uiteindelijk koos voor een solocarrière als singer-songwriter van regelrechte Americana. Die door country geïnspireerde rockmuziek was hem op het lijf geschreven en JP Den Tex werd langzaam maar zeker één van de leidinggevende performers in dit genre.

Voor de research van zijn boek “The American Dream: Does It Still Exist?” besloot hij om enkele maanden in New York City onder te duiken. Daar deed hij ook de inspiratie op voor de teksten van de twaalf songs die hij op zijn nieuwste cd “American Tune” aan de luisteraars wil presenteren.

Deze opvolger van het album” Bad French” uit 2007 is het logische inhoudelijke vervolg op die cd want de boeiende reisverhalen uit die plaat worden hier gewoon verder verteld op een bedje van erg mooie melodieën en stevig vocaal werk van JP Den Tex.

In een mix van diverse stijlen passeren we via rock naar country over tex-mex waardoor “American Tune” een uiterst gevarieerde cd is geworden. Gitariste en backing vocaliste Yvonne Ebbers - die JP Den Tex ook live meestal begeleidt - speelt ook een vooraanstaande rol in de liedjes op dit album. De algemene indruk bij het beluisteren van de cd is dat er een zeer professionele productie werd afgeleverd en dat de afwerking van alle songs perfect is.

Van bij de eerste song “The Dreamer” hoor je een stevige en moderne rocksong en de daaropvolgende ballad “Love So Helpless” staat bij ons sinds de eerste beluistering al genoteerd als één van de beste tracks op de cd. “When I’m Down” is daarna een vlotte popsong en het in twee talen gebrachte “Mon Désir Noir” met een mooi stukje parlando maakt vooral indruk door zijn eenvoud en pracht.

In “Down & Out In Phoenix” kan je horen hoe de lokale bluesmuziek voor een fijne beïnvloeding heeft gezorgd toen JP Den Tex deze song heeft geschreven. Qua stem doet hij ons in dit nummer even aan David Bowie denken. Daarna imponeert hij ons nog een paar keer in “Timeless”, “True Art Is Lonely” en het grappige retronummer “Vagabond Heart”.

Als bonustrack serveert JP Den Tex nog “We’ll Sweep Out the Ashes”, een schitterend en swingend, door tex-mex accordeon gedragen duet met de Amsterdamse zangeres Vera Van Der Poel (van electroband Mimezine en jazzformatie Voer). Een simpelweg prachtig nummer is dit, origineel geschreven en in de sixties gebracht door countryzangeres Joyce Allsup.

Bij zijn vele live optredens toont JP Den Tex zich ook een begenadigd verteller tussen de songs door maar als zanger en performer heeft hij zich zeker een unieke plaats in het Benelux muziekwereldje weten te verwerven. “American Tune” is een album dat naar wij durven verhopen aan de bredere bekendheid van deze artiest zal bijdragen.

(valsam) 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Comme Les Chansons Records
Distr. : Bertus

Info: Emerging Artist Resources

video