THE BITTER ROOTS – MORAL HAZARD

‘The Bitter Roots’ zijn twee Amerikaanse muzikanten uit Seattle, oorsprongsoord van Kurt Cobain’s bandje ‘Nirvana’ en één van de meest muzikaal productieve steden in de Verenigde Staten. Jeff Stetson is de voormalige leider van de groep ‘manSaveman’ waarmee hij 4 platen heeft uitgebracht tussen 2001 en 2006. Ben Koostra is het tweede groepslid die een lang verleden in de muziek heeft opgebouwd met diverse groepen en als drummer voor ‘The Bitter Roots’ zorgt voor de ritmische begeleiding van Jeff Stetson die naast het verzorgen van de zang en het componeerwerk van de songs ook de basgitaar, de akoestische en de elektrische gitaren bespeelt.

Hun cd “Moral Hazard” - de opvolger voor de titelloze debuutplaat “The Bitter Roots” die we in 2009 voor u bespraken voor Rootstime - wordt officieel begin volgend jaar uitgebracht en bestaat uit tien tracks met soulvolle door gitaarklanken voortgedreven rockmuziek. De plaat werd ‘live-on-tape’ opgenomen waardoor je als luisteraar ook enkele onvolmaaktheden kan horen en vooral kan ervaren wanneer Jeff Stetson vocaal even uit de bocht gaat met zijn niet al te sterke zangstem.

Bij de betere songs selecteren wij graag “Falling” dat op een fijne melodieuze gitaarriff drijft, “Old Souls” en “LAX” waarin het ritme wat wordt teruggeschroefd, het vlotjes wegrockende “True Love” waarin de elektrische gitaren scheuren op het drijvende ritme van Ben Koostra’s drumslagen en slotballad “Warm With You”, het veruit mooiste nummer op deze plaat.

Wij zijn er van overtuigd dat ‘The Bitter Roots’ met zijn tweetjes voor een fijne avond muziek en plezier kunnen zorgen bij live optreden, maar toch vinden we dat ze misschien eens op zoek moeten gaan naar een paar extra muzikanten. Die kunnen dan een wat ruimere instrumentatie aan hun sound toevoegen en als ze daarbij ook een zanger met een wat breder stembereik vinden moeten ze die ook maar meteen als bandlid inlijven. Dezelfde raad gaven we trouwens ook twee jaar geleden al bij de bespreking van hun debuutplaat en tot onze spijt is onze mening sindsdien nog niet echt gewijzigd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Water Works Hill Recording Co.