SUSAN ENAN – PLAINSONG

Als Rolling Stone de moeite neemt om je debuut te beluisteren en Paste Magazine plaatst diezelfde plaat in hun lijst van meest onderschatte albums van het jaar, dan ben je goed bezig. ‘Plainsong’ van Susan Enan is in ieder geval goed genoeg om al een paar dagen te overleven in de cd-lader van uw dienaar en mede daarom leek het ons geen slecht idee om deze dame aan u voor te stellen.

Susan Enan is een Engelse die ondertussen haar geboortestad inruilde voor New York. In 2006 mocht ze voor een eerste keer proeven van wereldwijde aandacht nadat een song van haar, ‘Bring On The Wonder’ (met backing vocals van Sarah McLachlan), was te horen in het tweede seizoen van de tv-serie ‘Bones’. Later zou de song, die in een remix-versie ook op ‘Plainsong’ te vinden is, op de soundtrack van de serie terecht komen.

Enan leerde de stiel kennen in het singer-songwriterwereldje van Liverpool, waar ze muziek studeerde. Het is in die periode dat ze zowel de liefde voor filmmuziek als voor de eerder simpele songs van Woodie Guthrie ontdekt. Zelf houdt ze enorm van het feit dat kunst in het algemeen en muziek in het bijzonder mensen kan raken in de ziel, zonder dat het daarvoor zonnodig de hersenen moet passeren. Iets wat we trouwens ook in haar eigen muziek herkennen.

De songs op ‘Plainsong’ zijn ongecompliceerd mooi. Weliswaar voorzien van de nodige inkleuring van een goed gekozen strijkerarrangement, piano of gitaar, klinken ze nooit propvol, waardoor vooral de stem van Enan de aandacht op zichzelf vestigt. Zo krijgen de songs de kans op te vallen door hun haast simpele schoonheid, iets waar Susan Enan dus zelf enorm van houdt. In een song als ‘The Grave’ kan ze zonder problemen vier minuten boeien met alleen piano. Dat er dan al negen nummers van een zelfde hoog niveau zijn gepasseerd zal daar ongetwijfeld wel toe bijdragen. In persoonlijke favorieten ‘Bird’ en ‘Monoplain’ staat ze er bijvoorbeeld niet alleen voor en krijgt ze de hulp van een aantal muzikanten die duidelijk hoorbaar bijdragen tot de uitmuntende kwaliteit van de songs. Als je dan nog eens weet dat deze cd, die trouwens uiterst goed klinkt, door Susan Enan zelf werd geproduceerd, weet je dat je met een dame hebt te maken die alles in zich heeft om het ver te schoppen als muzikante.

Romantisch, ingetogen, mooi, … het lijstje van adjectieven die passen bij ‘Plainsong’ is haast onuitputtelijk. Het heeft meer dan zes jaar geduurd voor Susan Enan er in is geslaagd om deze elf songs op plaat te krijgen. Laat ons hopen dat de opvolger er net iets sneller zal zijn.

(Lewis)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Feast Music Group