JEFF BELL – SONGS FROM NO ONE IN PARTICULAR

Jeff Bell is geen wereldartiest. Althans toch niet als je je baseert op de info die je over de man kan vinden. Hij heeft amper een degelijke website en wordt op zo goed als geen enkele muzieksite beschreven. Op basis van zijn plaat, ‘Songs From No One In Particular’, kan men echter stellen dat deze man gehoord mag worden. Alhoewel… ‘Songs From No One In Particular’ is nu niet meteen wat je noemt een toegankelijke plaat.

Opener ‘Got No-One’ is een ultra-korte rocker die rammelt en met haken en ogen aan elkaar hangt. De tekst van dat nummer, met onder meer de uiterst snedige zin ‘I’ve got no one to cut my toenails for’, is niet de meest diepzinnige en zet de luisteraar op het verkeerde been. Bell kan tekstueel een pak dieper gaan, wat hij meteen bewijst met de song die de twijfelachtige eer heeft om ‘Got No-One’ op te volgen. Vanaf ‘Only Words’ neemt de singer / songwriter in Jeff Bell het over en volgt er een dik half uur puur muzikaal genot.

Want hoe kort ‘Songs From No One In Particular’ ook mag zijn, de nummers die deze plaat bevolken zijn stuk voor stuk diamantjes op zich, alleen mag het duidelijk zijn dat er een aantal ongeslepen steentjes tussen zitten. Meer zelfs, een aantal songs hebben weerhaken om u tegen te zeggen. ‘Anne & Mustafa’ is hier een goed voorbeeld van. Niet alleen zet het onderwerp van dit nummer de luisteraar misschien aan tot denken, ook de muziek is donker van ondertoon. Het einde van ‘Anne & Mustafa’ is trouwens een heerlijk gecontroleerde chaos. Rust wordt er dan weer gebracht door een pianosong als ‘Hour Of Need’, waarin Bell breekbaar mooi klinkt.

Geloof me wanneer ik zeg dat ook de rest van ‘Songs From No One In Particular’ evenzeer de moeite is. Net daarom is het zelfs een beetje frustrerend dat we niet al te veel info vinden over Jeff Bell. Misschien is het net om één of ander enigma te creëren rond zijn persoontje dat er weinig info wordt gelost. Van zijn Myspace-pagina kunnen we afleiden dat ‘Songs From No One In Particular’ zijn eerste full album is en we krijgen de man ook te zien in een videoclip van het nummer ‘All I See Is You’, dat dan weer niet op de plaat staat. En om het nog moeilijker te maken blijkt er nog een andere muzikale Jeff Bell te bestaan.

Nu, de muziek op ‘Songs From No One In Particular’ heeft niet al te veel uitleg nodig en blijft zonder enige hulp ten allen tijde overeind. Ik ben me er van bewust dat lang niet iedereen de muziek van Jeff Bell zal kunnen smaken, maar hoe was het ook al weer? De gustibus non est disputandum?

(Lewis)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Re-Interpreted Performance Records