THE DUSTIN BENTALL OUTFIT – SIX SHOOTER

Iedereen die denkt dat de muziek van Jack Johnson een rustgevende werking heeft, moet eens naar de muziek van Dustin Bentall luisteren. De Canadees uit Vancouver en de zoon van één van Canada’s grootste countryster, Barney Bentall maakt inmiddels al enkele jaren uitstekende countryrock, als is zijn nieuwste album "Six Shooter" pas zijn tweede, waarbij hij hulp kreeg van Del Cowsill (bas) en Luke Doucet (gitaar).

Vaak vergeleken met de folk-country van Fred Eaglesmith of de muziek van country outlaw Hank Williams III, is de muziek van Dustin Bentall wat mij betreft een stuk minder pretentieus. Op "Six Shooter" laat Bentall horen dat hij het kunstje dat hij zo nadrukkelijk etaleerde op zijn fantastische debuut "Streets With No Lights" uit 2006, nog altijd tot in de perfectie beheerst. "Six Shooter" sluit aan de ene kant goed aan op dit debuut, maar integreert aan de andere kant ook op knap en fraai gitaarwerk door de aanwezigheid van Luke Doucet op een aantal tracks. De twang die hij uit zijn Gretsch tovert kenmerkt zich door een gewaagde, haast pesterigere timing en een exceptioneel gevoel voor mooie noten. Het levert een plaat op die zich laat omschrijven als de soundtrack van een perfecte zomer.

"Six Shooter" valt niet alleen op door de hoge kwaliteit van de songs, waarvan hij een aantal samen geschreven heeft met Vancouver’s Cameron Latimer, maar weet minstens evenveel aandacht te trekken door de enorme veelzijdigheid ervan. De elf songs zijn opgenomen in Ashcroft, B.C., in de huisstudio van John Ellis en Leslie Alexander’s huis/studio, Nashcroft Manor.

Het album bevat enkele zeer goede songs. Het titelnummer is een volvette countryrocksong met een strak en herkenbaar riff, een song waarin alles openbarst met kruitdamp er boven op. Het is een pluspunt dat Bentall nu veel meer een plaat uit één stuk heeft gemaakt, met een constante, warme sfeer. Eentje die zich leent voor lange autoritten, waarbij naast de meer gitaar gedreven songs "Take The Money" en "Draft Dodger" het tempo vaak laag ligt, de instrumentatie sfeervol en de vocalen heerlijk laid-back. De songs "Little Bird In A Big Wind" en "Deserts Of Our Winds" zijn dan ook onze aanraders.

Hier gaat het er alleen wat vlotter en energieker aan toe dan de voorganger. "Six Shooter" is een plaat waarop het gitaarwerk functioneel tot zijn recht komt. Het is dus maar of je van introverte of extraverte liedjes houdt. Een buil zul je je niet vallen aan de muziek van Bentall, het zoveelste nieuwe talent uit Canada dat ons vrolijk maakt. Terwijl buiten de regen maar neer blijft dalen en de temperatuur juist boven het vriespunt uit komt, waan ik me op een tropisch strand waar net een heerlijke ligstoel voor me wordt klaargezet onder de wuivende palmen. Ook zo’n zin in de zomer? Haal hem in huis via "Six Shooter" van Dustin Bentall.

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Impala Records