MIDLAKE - THE COURAGE OF OTHERS

Het heeft bijna drie jaar geduurd vooraleer het Texaanse Midlake een waardige opvolger wilde uitbrengen voor hun succesalbum "The Trials Of Van Occupanter”, maar het loonde de moeite. Het vergde een flinke dosis moed om met "The Courage Of Others", resoluut te kiezen voor hun eigen idee over hoe de plaat moest klinken in plaats van aan de onvermijdelijke verwachtingen en vergelijkingen met hun vorige albums toe te geven.

De jongens van Midlake zijn allemaal geschoolde jazzmuzikanten en leggen daarom de lat zeer hoog. Instrumentaal en vocaal kunnen ze alles aan, maar muziek moet in de eerste plaats uit het hart komen en dat begrijpt deze groep maar al te goed. Pin hun dus niet vast op de sound van kleppers uit hun vorig album zoals het alom bekende "Roscoe", “Head Home” of “Young Bride”, maar zie dit album als een geslaagde evolutie in de geschiedenis van deze topgroep. Ze hebben de zeventiger jaren rock van Neil Young, Fleetwood Mac en America even opzij geschoven.

Muziek maken is dikwijls tijdperk gebonden en een constante evolutie en vandaag ligt de traditionele folk uit de zeventiger jaren en zelfs de Britse folk het nauwst aan het hart van deze groep.
Bij een eerste beluistering zou je denken dat het album wat monotoon en droefgeestig klinkt, maar zoals met vele goede platen geven ze pas hun echte geheimen prijs aan de aandachtige luisteraar, die bij elke draaibeurt meer en meer geniet van al de details die het geheel perfect passend maken.

Van bij de plechtige, weemoedige opener “Acts Of Man” word je geconfronteerd met wondermooie, fluweelstemmige harmonieën van Tim Smith en zijn kompanen in een geheel, dat met zijn mooie gezangen gelijke hoogtes haalt van een CSNY in hun topjaren, enkel begeleid door twee akoestisch tokkelende gitaren en een dwarsfluit die het geheel net dat tikje meer melancholie inblaast. De dwarsfluit zal trouwens op gans het album sterk aanwezig zijn en geeft het geheel zelfs een klassiek en spiritueel tintje.

In “Small Mountain” neemt Tim Smith afscheid van zijn verleden en geboortestreek, weg van de dagdagelijkse sleur, op weg naar hogere doelen, in een ballade die zacht van stapel loopt met fluitspel, maar onderweg ondersteund wordt met stevige elektrische gitaaraccenten, met Wishbone Ash inslag. Het licht walsende “Winter Dies”, met intrigerende intro van duellerende akoestische en elektrische gitaren, kondigt in een enigszins barokke Jethro Tull compositie de wedergeboorte van de aarde aan in een ontluikende lente. Het hitsige begin van “The Horn” met stevig uithalende elektrische gitaar neigt samen met het meer uptempo kloppend hart van “Children Of The Grounds” naar een Rufus Wainwright compositie. Als je een eenvoudige, pure akoestische gitaarballade als “Fortune” kan ombuigen tot één van de mooiste nummers op het album heb je klasse en gevoel in huis. “Rulers, Ruling All Things” neigt het meest naar een trage, klassieke, droevige rockballade, in een barokke compositie. Met het sublieme “Bring Down” gaat het samen met ondersteunende vocalen van Stephany Dosen toch even richting Tom York en Radiohead in een nummer dat met twangende gitaren opbouwt naar een intens gezongen climax en uitdeint in een dwarsfluit die weids over de vlakten klinkt. Dreigend dreunt de akoestische gitaar in het mystiek en duister titelnummer, “The Courage Of Others”, dat weer uitspint in een denderende finale tussen duellerende elektrische gitaren en dwarsfluit. Met de donkere afsluiter “In The Ground” laat Midlake zien tot welke prachtige composities zij een song kunnen leiden, in een onweerstaanbaar nummer, dat golvend op en neer danst tussen intense instrumentale solopartijen, afgewisseld met de meest tedere, akoestische momenten.

Midlake is een groep met een visie en een vaste wil om het te maken met de muziek die hun nauw aan het hart ligt. Gun deze klassenmuzikanten een aandachtige luisterbeurt en je zal meer en meer betoverd geraken door dit eigenwijze maar prachtige album. Je krijgt zelfs een uitgelezen kans om dit alles live mee te maken op hun concert in AB in Brussel op 11/02. Wedden dat ze deze muziek naar nog hogere regionen tillen?

Blowfish

MIDLAKE LIVE
10 févr. 2010 20:00 - Paradiso - Amsterdam
11 févr. 2010 20:00 - AB Box - Brussels


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Bella Union

Distr.: V2