EUGENE HIDEAWAY BRIDGES - LIVE IN SAN ANTONIO

De uit Texas afkomstige Eugene ’Hideaway’ Bridges is geboren in 1963, als zoon van bluesgitarist Hideaway Slim en via moeders kant de Bullock familie, dezelfde als Anna Mae Bullock, beter gekend als Tina Turner, werd Eugene reeds op zeer jonge leeftijd beïnvloed door de muziek. Op zijn vijfde speelde hij reeds in zijn vaders band in Louisiana en toen hij dertien was, had hij zijn eerste eigen bluesband, The Five Stars. Na zijn diensttijd in Texas ontstond de eerste Eugene Bridges Band. Na midden jaren negentig, een jaar deel te hebben uitgemaakt van Big Joe Turner’s Memphis Blues Caravan, besloot hij toch weer een eigen band te beginnen. Hij wordt niet met de minsten vergeleken: hij speelt gitaar als B.B. King en heeft een stem als Sam Cooke.

Sinds 1998 heeft Eugene vier studioalbums opgenomen met een volledige band. Met zijn laatste titelloze album uit 2008 is Bridges op zijn best. Dit is een album om te ontdekken, 12 eigen nummers die variëren van straight blues tot verfijnde up-tempo soul. Vooreerst horen we op dit album Bridges een paar nummers solo brengen, enkel hijzelf en zijn gitaar, maar de instrumentatie is deze keer zeer kleinschalig gehouden, hetgeen resulteert in een hecht en professioneel geluid waartegen weinig of niets in te brengen is. Niet te verwonderen dat deze plaat twee nominaties kreeg voor de US Blues Foundation Blues Music Awards in 2008.

Bridges is een nomadische muzikant, hij brengt zijn leven door op de weg, zijn huis is waar zijn volgend optreden plaatsvindt. Elk jaar is dat vanuit Amerika, door Europa, naar Australië en Nieuw Zeeland, maar ook China en Singapore, en dit met steeds vele stops onderweg. Het kon dan ook niet uitblijven, want vele fans verlangden ernaar, een liveopname. Hetgeen dan ook in maart van vorig jaar gebeurde in de Chango’s Havana Club, San Antonio, Texas, met als begeleiding: Eric King (bas), Bobby Baranowski (drums), David Webb (keyboards & orgel), Seth Kibel (tenor sax) en Justine Miller (trompet).

Op "Live In San Antonio", zijn nieuwste cd, imponeert Eugene dan ook met verve door zijn vocaal bereik en zijn meesterlijk gitaarspel. Na amper twee nummers is het ons al duidelijk dat deze man en zijn band één brok klasse zijn! Gedurende deze songs en de volgende tracks, tapt Bridges uit zijn schijnbaar bodemloze vaten van Chicago-blues, swing, funk en soul. Een meesterwerk als het openende "I got The Blues", gaat er meteen vlot in. "Woke Up This Morning" en "Real Hero" staan voor hard-groovende blues, daartegenover zijn "Learn How to Let You Go", "You're the One" en "I Found It" eerder rustige nummers waarin Bridges' soulvolle vocals en gitaarwerk het beste tot uiting komen. "Jump the Joint" is dan weer een meer rockend nummer met blues stijlen uit Louisiana en Texas. En dat hij één van de meest veelzijdige bluesartiesten is bewijst wel degelijk de song "Learn How to Let You Go", waarin hij de hoogdagen van Sam Cooke laat herleven. Voor wie echt zijn gading zoekt in gitarenblues, moet maar even luisteren naar "Bluesman". Bridges' solo's in deze song bewijzen eens te meer wat een uitstekend gitarist hij is. "Live In San Antonio" heeft mij gewoon van het begin tot het eind weten te boeien… een aanrader van formaat!


 

Artiest info
   
Myspace  

Label : Armadillo Music
Distr.: Munich Records
Interview

video