CRAZY HEART - ORIGINAL MOTION PICTURE SOUNDTRACK

Bij een filmscenario, uitgewerkt rond de figuur van een countryzanger op zijn retour wegens drank- hetzij relatieproblemen, verwacht je een tijds- en persoonsgebonden soundtrack. Ook hoop je op singer-songwriters materiaal van het melancholische of levensechte soort. Met ‘Crazy Heart’, over vallen en opstaan, gaat die hoop al vanaf de eerste track in vervulling, nog voor je het themanummer ‘The Weary Kind’ hoort, inmiddels bekroond met een Golden Globe Award voor Best Original Song. Nog even afwachten of er ook een Oscar volgt.

De hoofdrol Bad Blake wordt vertolkt door Jeff Bridges, die inmiddels ook een Golden Globe kreeg voor de wijze waarop hij zijn antiheld gestalte geeft. In de loop van het verhaal zingt hijzelf een zestal songs, waaronder het typerende ‘I Don’t Know’, song van Stephen Bruton en T Bone Burnett. Van deze Stephen, Texaans songwriter en producer, kreeg Jeff Bridges advies. Aan deze vorig jaar overleden zanger/gitarist werd het album ook opgedragen. Jarenlang speelde hij o.m. met Kris Kristofferson en hij was een zeer goede vriend van Burnett, in wiens huis hij overleed.

Wanneer Jeff Bridges zingt, wordt deze bij zijn performances begeleid door o.a. drummer Jay Bellerose, Greg Leisz op pedalsteel en uiteraard ook gitarist T Bone Burnett. Behalve het co-schrijven van de originele songs, waren Burnett en Bruton ook de co-producers. In dit op country georiënteerd album passen verder nog de songs van countrylegendes Buck Owens, The Louvin Brothers en Waylon Jennings. Ook deze van Lightnin’ Hopkins -‘Once A Gambler’- en Townes van Zandt -‘If I Needed You’ - zijn illustratief voor de gemoedsgesteltenis van de outsider die met zijn demonen kampt. Het gevoelvolle ‘Brand New Angel’ van Greg Brown, door Bridges gezongen, lijkt de nieuwe toekomst te symboliseren.

De laatste song op het album, het bloedmooie ‘The Weary Kind’ van Burnett en Ryan Bingham, kreeg terecht een Golden Globe Award. Singer-songwriter Bingham geeft met zijn hese stem aan tekst en melodie diepte en kwetsbaarheid mee. Ondanks zijn jeugdige leeftijd weet hij zich uitstekend in te leven in de oude ziel van Bad Blake. Als Texaanse songwriter bracht hijzelf al twee albums uit. Hij kent dus de valkuilen van het instabiele muzikantenleven, steeds op weg en op zoek naar houvast.

In het filmscript probeert een journaliste, vertolkt door Maggie Gyllenhaal, de ware mens achter de countryzanger te ontdekken met zijn drijfveren en angsten. Als je de film gaat zien weet je of haar dit zal lukken. In afwachting licht de soundtrack al een tipje van de sluier op als een voorafspiegeling van de te overwinnen hindernissen. Een leven in dienst van creativiteit en muzikaliteit eist immers zijn tol, maar zoals op het hoesje staat vermeld: ‘The Harder The Life, The Sweeter The Song’.

Marcie

 

Artiest info
Label: New West Records  
Distr.: Sonic Rendezvous  

video