MASK – TECHNOPIA

MASK is een Britse elektropopformatie bestaande uit cellist, violist, pianist en producer Marvin Ayres, percussionist en drum programmeur Ben Wiesner en zangeres Sonja Kristina. Deze laatste maakte in de jaren ‘70 furore bij de Britse progressieve rockgroep ‘Curved Air’ en heeft zich nadien ook enige reputatie opgebouwd als actrice. MASK specialiseerde zich in elektronisch georiënteerde popmuziek en debuteerde enkele jaren geleden met een eerste album, getiteld “Heavy Petal”.

Hun tweede studioplaat is net verschenen onder de titel “Technopia” en werd geproduceerd door Marvin Ayres. MASK wil zich profileren als een innovatieve en creatieve muziekformatie en zorgt steevast voor een blitse show tijdens hun live optredens. Naast MASK hebben zowel Ayres als Kristina nog een succesvolle tweede muzikale loopbaan. Marvin Ayres werkt samen met ‘Heaven 17’-zanger Martyn Ware aan een driedimensionaal klankproject “Harmogram” dat hij in 2010 live zal presenteren op diverse zomerfestivals. Sonja Kristina is dan weer druk bezig als zangeres bij de heropgerichte groep ‘Curved Air’ waarmee ze op tournee gaan voor een serie concerten en waarbij de band hun bekendste songs uit hun drie voormalige, succesrijke platen zullen brengen. Maar ook met MASK zullen ze een live tournee afwerken doorheen de belangrijkste Europese hoofdsteden.

Muzikaal moet u zich voorstellen dat de futuristische klanken van bands als Björk, Massive Attack en Sigur Ros door elkaar gemixt op de luisteraar worden losgelaten, echter steeds met het behoud van een herkenbare melodie. Een sterke visuele show die rond deze nummers wordt opgebouwd zorgt er voor dat we misschien eerder van theater dan van een muziekshow moeten spreken.

Via een onuitputtelijke reeks geluidseffecten wordt zo een muzikaal epos in elkaar gestoken waarop Sonja Kristina voor feeërieke vocalen zorgt. Zo zijn de songs “Time To Let Go”, “Precious Hours”, het Grace Jones-achtige “Pumpin’ Up The Whisper” en “Before I Leave” best gemakkelijk verteerbare liedjes die in deze vorm ook op airplay bij de popradiostations zouden moeten kunnen rekenen. De eerste single die echter uit deze plaat werd gelanceerd is de titeltrack “Technopia”.

Maar ervaringshalve dienen we er toch vooral op te rekenen dat de meest gedraaide track uit dit album de enige coversong uit de tracklist zal zijn. Het gaat hier dan ook over een fenomenale versie van David Bowie’s klassieker “Sound And Vision” die op indrukwekkende wijze in een modern en futuristisch kleedje wordt gestoken door MASK en daarenboven zeer aanstekelijk dansbaar wordt gehouden.

De overige nummers op “Technopia” zijn door jazz en elektronica beïnvloede, ruimtelijke ambient geluidsfragmenten waarin strijkersarrangementen veelvuldig aan bod komen. Eerder sfeervolle klankbeelden die perfect als soundtrack voor een film dienst zouden kunnen doen. Voor het overige wensen we u veel chill-plezier op deze loungemuziek die ongetwijfeld voor een fijn moment van rust, verpozing en ontspanning zal kunnen zorgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Mandalic Records
Info : Glass Onyon PR