FRAN KING – MY SWEET ELIXIR

De Ierse singer-songwriter Fran King kwam voor het eerst in de schijnwerpers toen hij als stichtend lid van de rockformatie ‘Beach’ in de jaren ’90 in eigen land behoorlijk succesvol was en enkele keren in de lokale hitlijsten kon opduiken.

Voor zijn eerste soloplaat “Beautification” uit 2005 heeft hij samengewerkt met de legendarische Beatles-producer Sir George Martin. Dat alleen al is een opmerkelijk feit en getuigt van de erkenning waarop deze muzikant kon rekenen binnen de Britse muziekscène. In de recensies over deze cd werd dan ook herhaaldelijk verwezen naar de sterke Beatlesinvloeden die in de liedjes op dat album te horen waren. Nadien kwam hij ook nog eens op de proppen met een cd “Under The Stars” van zijn zijproject ‘Sunflow’ waarin hij samen met de Amerikaanse zangeres Nancy Falkow het mooie weer maakte.

Met “My Sweet Elixir” is er nu een tweede soloplaat op de markt van Fran King met daarop elf eigen composities. Deze keer nam hij de productie van het album in eigen handen maar hij trommelde wel een hele reeks professionele muzikanten op om hem in de studio bij de opnames bij te staan. Die opnames vonden plaats op twee locaties: in het Ierse Dublin en in het Amerikaanse Minneapolis, Minnesota.

Ook nu lijken de Beatles goedkeurend toe te kijken hoe deze Fran King hun sound hanteert in enkele nummers zoals “Father & A Son” en “All About Me”, een nummer waar we echter ook wat ‘Crowded House’ in terug lijken te vinden. Het jazzy en laid back gezongen pianoliedje “The Note” is een pareltje, het melancholische walsje “Don’t Hide Your Love” doet ons denken aan Ron Sexsmith en het verhalende “I’ve Got A Feeling” toont ons de kwaliteiten van Fran King als troubadour. De op een Spaanse akoestische gitaar gespeelde instrumentale titeltrack “My Sweet Elixir” is een ideaal nummer voor een filmsoundtrack, mede door het subtiel meespelende strijkerensemble van cello en violen.

Ook op deze cd hebben wij weer enkele favoriete tracks ontdekt die ten huize uwer recensent regelmatig door de boxen klinken: het bijna a capella-gezongen liedje “Chasing Stars” toont op indrukwekkende wijze over welke vocale capaciteiten deze Fran King wel beschikt. Een heel mooie tweede plaats is weggelegd voor het emotionele en ijzersterk gezongen liedje “No Remorse (I Feel Every Word)”. En de spreekwoordelijke kers op de taart wordt gevormd door het afsluitende “Turning Of The Tide”.

Qua stemgeluid leunt Fran King nauw aan bij artiesten als Rufus Wainwright en Teddy Thompson, iets waar hij allicht alleen maar heel blij om kan zijn. De ultieme bevestiging van zijn zangcapaciteiten komt voor ons in de songs “Til We Die” en “Upstream”, twee zachte maar daardoor ook heel mooie ballads. “My Sweet Elixir” is de tweede cd van een artiest die hiermee zijn vaste plaats in de groep van grote singer-songwriters heeft weten af te dwingen. De diversiteit van songs en zijn prachtige stem bieden een rijk perspectief voor de toekomstige carrière van dit Ierse talent.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Renaissance Records
Info : Glass Onyon PR