MEMPHIS 59 – RAGGED BUT RIGHT

In Arlington, Virginia vonden de drie heren Scott Kurt, Chris Zogby en Rich Lewis in 2008 dat de tijd rijp was om samen een groepje op te richten. Eén van de eerste problemen die daarbij opduiken is altijd een originele groepsnaam te vinden. Zij vonden de oplossing in de naam “Memphis 59” in de muziekgeschiedenisboeken over de ontwikkeling van de rock and roll en kozen voor die naam omdat hij perfect weergaf welk soort muziek ze met hun band wilden brengen.

Het werd een afspiegeling van de sound die eerder gebracht werd door hun muzikale voorbeelden Tom Petty, Bruce Springsteen en ‘The Old 97’s’, een frisse combinatie van pop, rock en alt-country. Hoewel “Ragged But Right” hun debuutplaat is kunnen de drie heren van ‘Memphis 59’ elk individueel toch al een op heel rijke muziekcarrière terugblikken. Al van bij het begin kon de groep in Amerika op heel wat positieve respons rekenen en werden ze enkele keren genomineerd voor een ‘award’. Dat deze kerels het hart ook op de juiste plaats hebben zitten bewijzen ze door vele benefietconcerten te spelen en door de opbrengsten van elke cd die ze verkopen weg te schenken aan een lokaal kinderhospitaal.

Muzikaal moeten we op “Ragged But Right” geen te complexe composities verwachten van ‘Memphis 59’ maar eerder recht-toe-recht-aan rocksongs, gespeeld op de traditionele instrumenten gitaar, bas en drums. Producer John Jennings heeft dan ook erg weinig gesleuteld aan de geluidskwaliteit, waardoor het album zo goed als live opgenomen klinkt en de stem van zanger Scott Kurt rauw en ongeboetseerd klinkt. De twaalf tracks werden door de band samen gecomponeerd en voor de studio-opname werden enkele gastmuzikanten ingehuurd. Daarbij vallen vooral Jon Carroll op piano en orgel en zangeres Laura Tsaggaris op omwille van hun opgemerkte bijdragen aan enkele songs.

De ons best bijblijvende tracks zijn de energieke rockers “Me, Myself And Eyes”,“Gone” en “Killing Time”, de rustigere countryrockballads “Way With Words” en cd-sluitstuk “Heartbreak Luck” en de rocksongs “Putting Up A Fight” en “Girl At The End Of The Bar” waarin Tom Petty’s geest prominent rondwaart.

“Ragged But Right” is in feite een cd om luid door de speakers te jagen tijdens een zwoele zomeravond, maar ik heb het even getest en ook in de winter lukt het creëren van een zomers sfeertje behoorlijk goed met deze complexloze rock and roll.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby