ALLISON MOORER - CROWS

Countryzangeres Allison Moorer heeft zelf al een Grammy en Academy Award-nominatie in de categorie alt.country op haar palmares staan maar zal tot nader order toch vooral bekend blijven als de jongere zus van countryster Shelby Lynne en als echtgenote van Steve Earle. In 1998 maakte ze haar debuut in de muziekwereld met de single “A Soft Place To Fall” waarmee ze een bescheiden hitnotering kon realiseren maar een song die later wereldberoemd werd doordat hij op de soundtrack van de film ‘The Horse Whisperer’ werd opgenomen. Haar eerste studioplaat was “Alabama Song” en daarna volgde met de regelmaat van een klok een nieuwe cd waaruit de singles bijna allemaal in de hitlijsten beland zijn.

De New Yorkse zangeres werd net als haar zus opgevoed met de countrymuziek van artiesten als Johnny Cash, Willie Nelson, George Jones en Tammy Wynette. Het leven van beide jongedames werd in 1986 plots zwaar verstoord door het verlies van hun ouders. Tot op heden is niet geweten of zij het slachtoffer van een moord waren of dat ze zelf hadden besloten om gezamenlijk uit het leven te stappen.

Allison besloot om haar zus naar Nashville te volgen om er een muzikale carrière proberen uit te bouwen. In 1998 verscheen haar eerste cd “Alabama Song”, gevolgd door “The Hardest Part” die beiden echter geen hoge ogen wisten te gooien. De volgende cd’s “Miss Fortune” uit 2002, “Show” uit 2003 en “The Duel” uit 2004 kwamen dan wat meer in de belangstelling en konden een meer bevredigende verkoop realiseren. In 2006 scheidde ze van haar eerste man en hertrouwde ze met Steve Earle die voor haar de cd “Getting Somewhere” produceerde. In 2008 verscheen dan het door Buddy Miller geproduceerde album “Mockingbird” met voornamelijk coverversies van bekende songs van vrouwelijke singer-songwriters zoals Nina Simone, Patti Smith, Cat Power en Gillian Welch.

Wij hebben nu een ‘album advance’-copy van haar nieuwste en zevende studioalbum “Crows” in de bus gekregen. Op deze cd werden 13 nieuwe songs opgenomen die een weerspiegeling zijn van de grote maturiteit die Allison Moorer in haar songteksten heeft weten weer te geven. Getekend door en gegroeid in het leven verhaalt ze in haar liedjes over haar positieve en minder aangename ervaringen. Toch laat ze steeds een opening voor de twijfel of het hier om autobiografische verhalen gaat of om onderwerpen die in haar fantasie zijn ontstaan.

De cd begint heel sober met “Abalone Sky” met enkel stem en akoestische gitaar om daarna de eerste volgeorkestreerde song op ons los te laten: “Goodbye To The Ground”. Dan krijgen we één van de meest uptempo en ook betere tracks van deze cd met “Just Another Fool”, gevolgd door het heel mooi gebrachte “The Broken Girl”, de eerste single uit dit album. Emoties worden de vrije loop gelaten in “Should I Be Concerned” en “When You Wake Up Feeling Bad”, waarna twee schitterende ballads volgen met “Easy In The Summertime” op piano en “The Stars & I (Mama’s Song)” op gitaar, een eerbetoon aan haar moeder. Erg mooie ballads volgen elkaar op en ook de vocale prestaties gaan crescendo in de liedjes “Like The Rain” en “Sorrow (Don’t Come Around)”.

Ondanks het feit dat deze cd voor Allison Moorer een nieuwe start moet zijn wegens nieuw label en opnieuw eigen songs krijgt de luisteraar echter meer van hetzelfde dat je van haar gewend bent. Omdat deze productie ook nu weer van hoogstaande kwaliteit is en de songs erg knappe werkjes blijken te zijn is meer van hetzelfde voor ons al lang goed genoeg.

(valsam)
“Allison Moorer will mainly be recognized as the younger sister of Shelby Lynne and the wife of Steve Earle. But her own songs and vocal performance on her seventh album ‘Crows’ are impeccable and should give her all the credits she fully deserves.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Rykodisc
Info: Hemifran