JOHN BATDORF – OLD MAN DREAMIN’

“Old Man Dreamin’”: het zou een perfecte omschrijving van mijn eigen gemoedstoestand kunnen geweest zijn. Maar het is eigenlijk de titel van de recentste plaat van veelschrijver en componist John Batdorf uit West Hills, California. Als singer-songwriter lijken de nummers als stromend water uit zijn pen te vloeien.

In de vakpers wordt nu al gewag gemaakt van zijn allerbeste plaat ooit en dat mag dan al heel wat betekenen want hij heeft toch al een indrukwekkend lijstje cd’s op zijn palmares staan. Zijn eerste werk dateert dan ook al uit de jaren zeventig, toen echter vooral in diverse samenwerkingsverbanden met andere artiesten. In maart 2007 besprak ik voor Rootstime nog zijn eerste echte soloalbum “Home Again” en de conclusie was destijds dat deze cd warm werd aanbevolen aan de liefhebbers van een nostalgisch avondje ‘jaren 70-80’.

Dat sentiment kan net zo goed worden toegepast op de elf songs die op “Old Man Dreamin’” te horen zijn. Emotioneel en vocaal sterke composities waarin flarden Eagles (vooral dan Don Henley) of Bryan Adams minutieus onopvallend in verwerkt zijn. Voor de opname van dit album heeft John Batdorf een beroep gedaan op een indrukwekkende reeks lokale muzikanten die instrumenten als dobro, banjo, mandoline, accordeon, viool, lap en pedal steel bespelen. Hierdoor ontstaat een klankrijk geheel dat in deze verzorgde productie perfect uitgebalanceerd wordt gepresenteerd.

In zijn songteksten die gebaseerd zijn op persoonlijke ervaringen weet hij de luisteraar het gevoel te bezorgen dat het liedje wel eens over hem of haar zou kunnen gaan. Songs als “What D’Ya Got”, “I Fall To Pieces” (geen cover van die oude hit), “Will I Love You Forever” en softrocksongs als “Old Man Dreamin’” en “Ain’t No Way” gaan er bij ons in als zoete broodjes. De op akoestische leest geschoeide liedjes en de ribfluwelen stem van John Batdorf doen de rest.

Daarnaast willen we ook een speciale vermelding voorzien voor twee ijzersterke ballads waarin John Batdorf nog het meest parallellen lijkt te trekken met Bryan Adams: “Don’t Tell Me Goodbye” en “Sixteen” beroeren onze gevoelige snaar op haar zwakste, net niet breekbare punt.

Als we zo intens zouden kunnen wegdromen op wat oudere leeftijd zetten we nu al meteen een handtekening onder het contract voor ons brugpensioen.

(valsam)
“If I could dream away so intensively at an older age as John Batdorf is doing in the tracks on ‘Old Man Dreamin’, I would immediately put my signature under an early retirement contract and enjoy these acoustic and emotional songs of a singer with a soft and velvet voice.”
– www.rootstime.be 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby
Label: Bat Mac Music
Info: Hemifran