SHE SWINGS, SHE SWAYS – WASTED LOVE SONGS

Superenthousiast. Dat is onze gemoedstoestand bij het beluisteren van de cd “Wasted Love Songs” van de in 2005 opgerichte Amerikaanse band ‘She Swings, She Sways’ uit Ottumwa, Iowa. Officieel bestaat deze formatie uit zes leden en wordt het gros van het schrijverswerk verricht door zanger-gitarist-pianist John Gordon. Maar naast deze mannelijke vocalen mogen we zeker niet naast de toegevoegde waarde kijken die wordt bijgedragen daar zangeres Cory Canny. Die samenzang in de meeste nummers leidt natuurlijk gemakkelijk naar vergelijkingen met bands waar dergelijke man-vrouw vocalen ook gebruikelijk zijn. Zo kennen we uit het recente muziekverleden o.a. ‘Arcade Fire’, ‘Whiskeytown’ en ‘The Decemberists’ die in eenzelfde stijl hun muziek plegen te brengen.

Het titelloze ep-tje “She Swings, She Sways” was hun eerste officiële opname en midden 2008 verscheen de eerste full-cd met “Wasted Love Songs”, een album dat nu pas van een wereldwijde verdeling mag genieten. “Wasted Love Songs” is een schitterende collectie hedendaagse popliedjes met een aanstekelijke herkenbaarheid en meezingbaarheid. Er wordt op dit album heel vlotjes afgewisseld tussen lekker swingende nummers en gevoelig gezongen ballads.

Van de elf tracks op dit album is het moeilijk om een lijstje met de betere nummers op te stellen, maar we willen toch even de aandacht vestigen op “Lullaby”, “Evelyn’s Green” - één van de vier songs met gastmuzikant Nik Sorak als sfeerzetter op viool – en het aan ‘Belle And Sebastian’-herinnerende “Highway”. Een echt duet tussen John Gordon en Cory Canny wordt ons op een zilveren schaaltje aangeboden in country & westernrocker “He Loves Me” en in “Rabid Abigail”.

John Gordon zingt fragiel maar ook mooi solo in de countryballads “Flown The Coop”, “You Stole My Heart” en het cd-afsluitende “Even So”. Bij het horen van “Ryan’s Song” moeten we plots denken aan de groep ‘DeVotchka’ omwille van enkele typische vergelijkingspunten in het nummer.

Opvallend is ook dat elk van de elf nummers op de rugzijde van het cd-hoesje opgedragen wordt aan telkens weer een andere dame. Of er evenveel relaties aan te pas zijn gekomen wordt nergens verduidelijkt maar het levert in elk geval boeiende songs op over de liefde, het verdriet als het fout gaat en de verontschuldigingen voor ongepast gedrag binnen de relatie.

“Wasted Love Songs” is een zeer onderhoudend album dat boordevol zit met vlot in het gehoor liggende popmelodietjes die uit de koker van muzikale draaischijf John Gordon komen maar die enkel door de bijdragen van elk van de overige 5 bandleden gegroeid zijn tot wat je op deze cd met plezier kan beluisteren.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Authentic Records