BRENT BENNETT – A GHOST IN INDIANA

Brent Bennett is al meer dan 25 jaar beroepsmatig bezig met muziek. Over de jaren heen heeft hij een gigantisch archief opgebouwd dat zowel bestaat uit zelf gecomponeerde muziek als uit een lading covers. Genre-gewijs situeert al die muziek zich ergens in de grote ruimte die rock, blues en country omvatten.

Oorspronkelijk trad Bennett op met verscheidene bands in California. In de hoedanigheid van frontman van die groepen opende hij onder andere voor John Waite en Echo & The Bunnymen. Ondertussen is hij teruggekeerd naar Indiana, waar hij vooral les geeft in verschillende instrumenten, zoals gitaar, drums, bas en mandoline.

In 1992 richtte hij samen met Rob York Stones Crossing op, ook weer een band waarin hij de rol van frontman op zich nam. Het is diezelfde Rob York die Bennett tot op de dag van vandaag muzikaal bijstaat.
Ook op ‘A Ghost In Indiana’, de nieuwste plaat van Brent Bennett, staan er een paar songs die mee geschreven zijn door York en kans is niet onbestaande dat hij ook bij de opnames meer dan een toeschouwer was. ‘A Ghost In Indiana’ werd trouwens opgenomen in Crescent Star Recordings, Bennetts eigen opnamefaciliteiten.

Ik zal eerlijk zijn, ‘A Ghost In Indiana’ zal niet meteen hoog eindigen in mijn eindejaarslijstjes van 2010. Dit neemt echter niet weg dat ik wel heb genoten van dit nieuwe schijfje. Zo is opener ‘Alcatraz’ een schot in de roos en bij een song als ‘Kitty Jumped The Fence’ kan je onmogelijk stil blijven zitten. Meer dan eens doet Bennett denken aan Jack Johnson, maar dan in een zwaarmoedige bui. ‘Old John Shetters’ is hier een goed voorbeeld van. Naast een handvol puike nummers heb je dan ook nog eens het feit dat er op Bennetts akoestisch gitaarspel absoluut niets is aan te merken en dat alles prima klinkt.

Waarom ‘A Ghost In Indiana’ dan toch niet de topplaat is die het zou moeten zijn? Omdat het na veertien songs duidelijk is dat Bennett zich telkens bedient van één en hetzelfde recept, met telkens weer dezelfde ingrediënten. Daardoor wordt ‘A Ghost In Indiana’ een tamelijk eenzijdige plaat en is het moeilijk om ten allen tijde bij de les te blijven. Bennett heeft zeker iets in zijn mars. De man moet alleen van zijn welomlijnd stramien durven afwijken en misschien eens wat gevarieerder uit de hoek komen. Brent Bennett is al 25 jaar muziek aan het maken en wie even in de archieven van Rootstime graaft komt geheid enkele reviews van zijn ouder werk tegen. We hebben zo’n gevoel dat dit niet het laatste is wat we van de man te horen hebben gekregen.

(Lewis)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby