SCOTT KIRBY – ROW ME HOME

Al meer dan dertig jaar kan de in Florida wonende Scott Kirby doorheen het Amerikaanse land overal gezien worden op allerlei podia als reizende troubadour die zijn liedjes komt vertolken voor elkeen die ze horen wil. Ze stond hij in de voorbije vier jaar meer dan 500 keer ergens op een podium.

Professioneel was hij in de jaren ’80 actief als politiek consultant tot hij in 1988 besloot om zijn job te laten voor wat ie was en met zijn gitaar om de nek doorheen het land te trekken. Het is evident dat hij op zijn trektocht in contact kwam met een hele reeks andere muzikanten voor wie hij o.a. ook voorprogramma’s heeft mogen verzorgen. Zijn zelfgecomponeerde folksongs en zijn akoestisch gitaarspel konden op behoorlijk wat bijval rekenen bij de vele optredens die hij zo heeft gedaan. Zijn songteksten zijn op zichzelf staande verhalen met op tijd en stond een vleugje humor en met ruimte voor een lach en een traan.

Daar moesten natuurlijk ook cd’s van komen en in 1993 was het zover met “Too Damn Yankee”, vier jaar later opgevolgd door “Grand Bar Schemes” en “Walking On Thin Ice” uit 1999. In de 21ste eeuw verschenen drie cd’s van Scott Kirby: “4 Good Dogs” uit 2003, “A Night On The Beach” uit 2007 en zijn allernieuwste en dus zesde plaat “Row Me Home”.

Op deze laatste cd horen we elf vertrouwde folkrocksongs die hij ook nu weer veelvuldig zal gaan promoten tijdens een uitgebreide tournee doorheen Amerika. In de pers wordt Scott Kirby vaak vergeleken met andere singer-songwriters en vertellers van verhalen als Jimmy Buffett en James Taylor. Die vergelijking is overigens zeer terecht want bij meerdere liedjes twijfel je even of dit geen nieuwe plaat van James Taylor is.

Zo overkwam dit ons tijdens de beluistering van “Blow Me Down To Cayo Hueso”, “It’s All About The Girl” waarin een mooie saxsolo van Gary Meek te horen is, “Women And Grapes”, het jazzy “Valentine’s Day” en “Walkin’ On Down”. Andere liedjes zoals “”Port Outbound Starboard Home”, “This Is The USA?” en “4 AM, I’m Missing You” zijn dan weer heel origineel en dragen nadrukkelijk de stempel van Scott Kirby zelf. De swingende afsluiter “The Wicked Sisters” is dan ook een beetje de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt. Meerdere songs op deze cd werden samen geschreven met drummer en producer van het album Russell Kunkel.

Scott Kirby hoeft van niemand nog lessen te krijgen in het schrijven van vlotte en gemakkelijk verteerbare liedjes. Zijn mix van folk, rock , country en jazz zit subtiel doch fijntjes in al zijn songs verweven. Volgens ons kan hij ook gedurende de volgende decennia nog vele cd’s in de stijl van “Row Me Home” uitbrengen want er zal altijd een breed publiek voor dergelijke muziek te vinden zijn.

(valsam)
“The mix of folk, rock, country and jazz is nicely incorporated in the songs of Scott Kirby on ‘Row Me Home’. Also during the next decennia he can continue to produce such records as there will be an audience for this music at any time in history.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Little Flock Music
Info: Hemifran