BEATLES BEGINNINGS - QUARRYMEN ONE : Skiffle - Country - Western

Het is reeds lange tijd een trend om op zoek te gaan naar de eerste invloeden van bekende bluesmannen, muzikanten of singer-songwriters. Op die manier werden al albums uitgebracht die probeerden de roots te traceren van Robert Johnson en Bob Dylan. En ook van The Beatles zelf. In deze compilatie met songs en muziekstijlen die de Beatles beïnvloeden, wordt dit echter veel grondiger aangepakt. Alleen al over de periode, - jaren 1957 tot 1962 -, toen de Fab Four onder de indruk kwamen van skiffle en aanverwante muziek, kan je 28 songs benoemen, die impact hadden op hun ontstaan en groei, toen zij zich nog ‘The Quarrymen’ noemden, en die zij vroeg of laat op de planken vertolkten.

Alle informatie, die het inlegboekje van 32 pagina’s incluis foto’s biedt, verbreedt je kennis. Dit samenvatten is onbegonnen werk. Ook de biografie van de Beatles is intussen afdoende gekend, zelfs bij diegenen die liever pas later bij de muziek van The Rolling Stones aanknoopten. Het popgroepje uit Liverpool dat in Engeland een kleine aardverschuiving veroorzaakte met naschokken in heel Europa, begon aanvankelijk nochtans met akoestische gitaar, zeepkistbas en wasbord, naar het voorbeeld van Lonnie Donegan.

Johnny Lennon was in 1957 de stichter van The Quarrymen en nog datzelfde jaar sloten McCartney en George Harrison aan. In Hamburg deden de latere Fab Four de eerste podiumervaring op, maar daarvoor al speelden zij in Engeland in folk-, jazz- en stripclubs, of waar zij maar gevraagd werden. Live konden zij ook gemakkelijk afwisselen qua muziekgenres. Die hadden zij als kind opgepikt bij neven en nichten op vakantie, op de radio, in het gedrang bij bezoekende Live bands of bij hun ouders. Paul’s vader Jim speelde jazz in zijn eigen combo en John’s moeder, Julia, demonstreerde hem banjo tunes naast rock & roll. Het leuke ‘When I’m Cleanin’ Windows’ bleef bijgevolg in Lennon’s geheugen vasthaken.

In het infoboekje kom je dat allemaal te weten, zoals de anekdote dat bij het veilen van Lennon’s originele gitaar,- in 1999 bij Sotheby -, er binnenin een foto van Lonnie Donegan zat verstopt, uit een tijdschrift gescheurd. Even belangrijk zijn echter de 28 songs door de oorspronkelijke zangers, zangeressen, bandjes, crooners en folkpuristen gezongen en gespeeld met een variatie van instrumenten. Vanaf het eerste bluesy ritmische ‘Bad Penny Blues’ van de Humphrey Lyttleton Band, uitgebracht in 1956 op Parlophone, tot het ietwat melige ‘Beautiful Dreamer’ van Stephen Foster, gezongen door Slim Whitman, krijg je een aaneenschakeling van vaag of heel bekende songs, waarvan sommigen de hitlijsten haalden en anderen niet.

Allen maakten zij op een of andere manier indruk op elk van de afzonderlijke Beatles als teenagers of bij de gezamenlijke band van Britse ‘outcasters’, die het dan hetzij in herwerkte vorm op cassette of plaat zetten ofwel deze bij Live shows in hun repertoire opnamen. Zelfs Marlene Dietrich’s ‘Falling In Love Again’ vertolkten zij, weliswaar in een innovatief meer up-tempo arrangement. Behalve de skiffle- en countryinvloeden, geïllustreerd met songs van Lonnie Donegan, Chris Barber en Hank Williams, kwamen zij via radio en het afschuimen van clubs of platenwinkels ook in contact met de muziek van o.m. Jesse Fuller, Leadbelly, Big Bill Broonzy, Ray Charles, Fats Waller, Chas McDevitt en The Ink Spots. Van allen hoor je een van hun songs op deze uitermate boeiende compilatie.

Het vervolg, Quarrymen Two, een ander album, analyseert de rockinvloeden van The Quarrymen. Maar in wezen is deze compilatie One meer verrassend omdat het de impact van muziek op tieners reveleert die met de wapens die zij hebben - gitaar, wastobbe en zang - energiek en creatief aan de slag gaan en daarmee een kleine muzikale revolutie ontketenden.

Marcie

TRACKS
1. Bad Penny Blues Humphrey Lyttleton Band 1956 I
2. Rock Island Line Lonnie Donegan 1956 L/G
3. Lost John Lonnie Donegan 1956 L/G/S
4. Maggie May Vipers Skiffle Group 1957 G/L
5. Freight Train Chas McDevitt 1957 L/I
6. Last Train To San Fernando Johnny Duncan 1957 L/I
7. Cumberland Gap Lonnie Donegan 1957 L
8. Puttin’ On The Style Vernon Dalhart 1927 LR
9. San Francisco Bay Blues Jesse Fuller 1958 L/S/G
10. When The Saints Go Marching In Chris Barber & Sister Rosetta Tharpe 1958 B/G/L
11. Midnight Special Big Bill Broonzy 1935 L/S/G
12. Cotton Fields Leadbelly 1947 L/D
13. Match Box Blues Blind Lemon Jefferson 1928 B/L/R
14. When I’m Cleaning Windows George Formby 1936 I/B
15. You Are My Sunshine Jimmie Davis 1938 L/D/G
16. Hey, Good Lookin’ Hank Williams 1951 L/G
17. Third Man Theme Anton Karas 1949 L/G
18. World Is Waiting For The Sunrise Les Paul & Mary Ford 1951 L/D
19. Summertime Gene Vincent 1958 L/D/S
20. My Bonnie Ray Charles 1958 L/B
21. Ain’t She Sweet Gene Austin 1927 L/B/S
22. Sheik Of Araby Hot Lips Page 1945 L/D
23. Your Feet’s Too Big Fats Waller 1937 LR
24. Falling In Love Again Marlene Dietrich 1930 LR
25. True Love Bing Crosby & Grace Kelly 1956 L/I/S
26. That’s When Your Heartaches Begin The Ink Spots 1941 D/L
27. Beautiful Dreamer Slim Whitman 1954 L/R
28. Golden Slumbers Thomas Dekker 1603 B

 

Artiest info
Label: Rhythm And blues Records