BILL PRICE - WITH THE EYE OF A SCEPTIC (AND A FEW OTHER LIKELY STORIES)

We kennen hem van The Brians Behind Pa, een soort Dylan tribute band die ons met het prachtig mooie "Old Hat" en daarna "Better For The Deal" zo wist te bekoren dat we achteraf een portrait maakten rondom deze band en kopman Bill Price. Deze had daarvoor al zijn eerste soloalbum "Bones & Apples" uitgebracht, en had in 2007 met "The Circus and the Gallows" een korte, maar krachtige tweede solo - release op ons losgelaten. De E.P bevatte slechts drie songs en liet ons verlangen naar meer, een verzuchting waar eindelijk aan voldaan is, met deze "With The Eye Of A Sceptic", de nieuwe, dertien tracks bevattende cd van Bill.

De nieuwe release is in vergelijking met zijn vorig werk een cd geworden waarop we Bill meer akoestisch aan het werk horen, hoewel er gebruik gemaakt word van een full band, bestaande uit zeven muzikanten. Bill producete de cd zelf in samenwerking met Michael Graham. Het geheel heeft een zeer "vertellend" karakter, zoals de titel al aangeeft krijgen we dertien "stories" die handelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, gaande van alledaagse onderwerpen tot diepgravende, zoals politiek en relaties. Hij schildert als het ware klankenschilderijtjes die handelen over het Amerikaanse leven in al zijn aspecten, en doet dat op een intrigerende manier voor de luisteraar. Hij vraagt ook meteen de aandacht in zijn eerste song "Hear Me Out" om tevens af te sluiten met een song waarin hij afscheid neemt van de luisteraar met "Last Word", de woorden die bijblijven en aanzetten tot nadenken, zoals de afscheidswoorden van iemand die vertrekt ...of sterft.

Weer is er die stem die af en toe wat laat denken aan die van de jonge Dylan. Vooral in "Sticks And Stones". Zeer mooi is ook het rustige "Junkman" waar ook vooral de mooie harmony vocals van Stasia Demos de aandacht trekken, zoals in meerdere songs. "Henry's War" vertelt over wat de oorlog met een mens kan doen en de diepe sporen die zoiets nalaat. Elke song vertelt weer een ander boeiend verhaal, en Bill doet dat op zijn eigen, aparte wijze, want hij is een uitstekend verteller, die met een mix van po√ęzie en rake observaties zijn teksten brouwt. Net als zijn vorig werk is ook dit weer een groeiplaat, die langzaam meer en meer op je inwerkt en langzamerhand een van die platen wordt waarnaar je keer op keer naar zal teruggrijpen.

(RON)
"Bill is an exquisite storyteller, mixing the art of observation and poetry to write his strong lyrics... It's one of those rare records that keeps growing on you..."
- www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
Label: Grass Magoops Records
 

CD Baby

Info: Hemifran