SCOTT MILLER – FOR CRYING OUT LOUD

Een geslaagde mix van folk en rockmuziek is het recept van de uit Knoxville, Tennessee stammende artiest Scott Miller die een paar jaar geleden verkoos om een carrière als soloartiest na te streven. Daarvoor had hij al een reputatie opgebouwd als stichtend lid van de Steve Earle begeleidende formatie ‘The V-Roys’ naast Mic Harrison die zijn geluk echter ging zoeken als soloartiest, samen met zijn nieuwe band ‘The High Score’.

In 2006 werd er bij Rootstime al een zeer lovende recensie geschreven over de cd “Citation” van deze zelfde Scott Miller, toen nog samen met de formatie ‘The Commonwealth’. Op dat album stond zangeres Patty Griffin al aan zijn zijde voor enkele songs en dat doet ze nu opnieuw voor een track uit de nieuwste Scott Miller-cd “For Crying Out Loud”. Het countryduet “I’m Right Here, My Love” wordt daardoor meteen één van de sterkste songs uit deze dertien nummers tellende plaat. Aanleiding tot het schrijven van dit liedje was het overlijden op 85-jarige leeftijd van Millers’ schoonvader die deze wereld verliet met de vrouw aan zijn zijde met wie hij meer dan 65 jaar getrouwd was geweest. Een ‘true love story’ voor bejaarden, dus.

Permanente bandleden bij de live optredens van Scott Miller op het podium zijn gitarist Jeremy Pennebaker, bassist Chris Autry en drummer Shawn McWilliams. De rocksongs worden op deze cd knap afgewisseld met wat tragere Americana-nummers waarbij we een paar keer automatisch aan andere muzikanten moeten denken. Zo lijkt “Heart In Harm’s Way’ wel uit het songboek van Dave Edmunds of Nick Lowe te komen. Het zou er in elk geval perfect in passen, net als de song waarmee wordt afgetrapt “Cheap Ain’t Cheap (For Crying Out Loud)” en de Blasters-achtige country & cajun rock’n’roller “Claire Marie”.

De New Orleans-bluessound in “Sin In Indiana” bewijst dat deze Scott Miller van meerdere markten thuis is, hetgeen nadien ook nog te beluisteren valt in de bluegrass-song “Wildcat Whistle”. Eveneens heel mooi is de geslaagde cover van Tom T. Hall’s aanstekelijke meezingsong “I Can’t Dance” waarop Tim O’Brien voor backing vocals zorgt. Afsluiten doet Scott Miller met “Appalachian Refugee”, een tweede, sober gezongen eerbetoon aan zijn overleden schoonvader.

Deze muzikant verdient het nu toch wel om door een breder publiek gehoord te worden. Zijn geplande promotietournee zal daar in eerste instantie moeten toe bijdragen en we hopen dat u zich ook even de moeite getroost om eens wat nader naar “For Crying Out Loud” te gaan luisteren. Misschien besluit u daarna wel om deze cd aan de eigen platencollectie toe te voegen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label : F.A.Y. Recordings