JAMES DAY - FIRECRACKER

Behalve Mr. James Day zelf zijn er op dit ‘good feeling’ album nog minstens twee andere muzikale blikvangers. In het groepje begeleidende muzikanten zitten zo o.m. gitarist Nathan James en de fantastische pianist Carl ‘Sonny’ Leyland. Deze laatste zet al direct de toon met het swingende ‘Blues On A Fuse’ op zijn vintage piano en begeestert tot het einde toe, met als climax de boogie woogie ‘To Many Tattoos’. Bij ‘Big Money’ valt de blazerssectie in en geraakt de sfeer nog meer verhit. Bovendien producete James Harman het album wat garant staat voor topkwaliteit.

Hoofdfiguur James Day zingt, schreef de teksten en varieert met harmonica. Hij doet dit nergens nadrukkelijk maar steeds met bluesy feeling. In ‘Beter Watch Your Step’ sleept hij je mee met de passie van een voodoopriester. Wanneer hij de kazoo oppakt zoals in ‘Fish Where They Bite’ word je ondergedompeld in een zompig Louisiaans bad. In de Bijbel zouden de lammen dan zelfs zonder mirakel hun krukken wegwerpen. De meeste songs zijn up-tempo en hebben dat crazy ritme alsof je in een illegale party verzeild geraakte. Gitaar, bariton en tenor sax, percussie en bluesharp plus James’ fifties vocalen lokken je in het feestelijk clubje.

James Day, geboren in Valdosta, Georgia, kent het blueswereldje van binnenuit en staat blijkbaar tot aan zijn knieën in de traditie. Onder zijn rolmodellen zitten Smiley Lewis, Little Walter en Kim Wilson. Tevens lijkt hij vergroeid met de veelkleurige bluesgenres en ritmes en verzoent boogie woogie, swing en ragtime met swamp, rumba en mambo. Hij reisde dan ook veel en hield halt in Mississippi, New Orleans en Philadelphia.

Met de band ‘Fish Fry’ toerde hij vanaf 2003 in Europa en in Amerika, vaak aan de Westkust. Zowel in clubs als op festivals kregen zij veel bijval met hun sprankelende jump blues gekruid met James’ humor. Maar in zijn teksten en harmonicaspel zit niet alleen feest, ook diepte. In ‘Dead Broke Blues’, waar Nathan James prachtig slidegitaar speelt, word je teruggegooid in de tijd toen muziek de van ver toegestroomde seizoenarbeiders overeind hield.

Als mijn favorieten kan ik er twaalf opsommen, hetzelfde aantal als je op ‘Firecracker’ kan beluisteren. Gans dit album drijft immers op het enthousiasme van de spelers, die als in een roes amicaal feestgevoel met spontane muzikaliteit verenigen.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Neon Blue Records