LANCE ANDREW LEONNIG – AMERICAN SONGWRITER

Het moet ongeveer de tiende keer zijn dat ik ‘American Songwriter’, het meest recente album van singer/songwriter Lance Andrew Leonnig, beluister. Na al die luisterbeurten ben ik er voor mezelf nog steeds niet uit of ik dit nu een goede, al dan niet een slechte plaat vind.

Lance Andrew Leonnig is een muzikant uit Portland, Oregon, die al achttien jaar actief speelt. Volgens de overlevering kreeg de man op zijn tweede verjaardag een drumstelletje. Tot zijn tiende, de leeftijd waarop hij een gitaar kreeg, is hij blijven trommelen. Samen met zijn tante, neef en vader speelde hij in een band die speelde op rodeo’s en dansfeesten. Na zijn studies trok hij naar Californië en sloot hij zich aan bij de Air Force. De eerste kiemen voor zijn songwriterschap zijn daar gelegd. In 2004 kwam de man zijn debuut ‘Make The Wheel Rounder’ uit. De opvolger, ‘The Judge Lester Maevis’, werd uitgebracht in 2006. En nu is er dus een nieuwe plaat.

‘American Songwriter’ is wat het is: een akoestische gitaarplaat die Leonnig volledig heeft ingespeeld op de Gibson van zijn grootvader. Het album is opgenomen in een kleine kelder in Portland en de songs zijn geschreven over een periode van vijftien jaar. De volledige plaat draait rond het gegeven van een kerel in een kamer die zijn songs speelt in een oude krakende stoel. U mag dat gerust letterlijk nemen: tussen de songs door hoort de luisteraar Lance Andrew Leonnig zijn bladen omdraaien en meer dan eens kan je de stoel horen kraken.

De onderwerpen die de dienst uitmaken op ‘American Songwriter’ zijn dan weer heel gevarieerd. Zo gaat ‘Summer And The Sun’ over doodgaan tijdens het berijden van een stier omdat je een meisje wil veroveren, terwijl ‘The Breath Of Death’ een terugblik moet zijn op de oorlog in Vietnam. Deze song is dan ook het enige nummer dat niet door Lance Andrew, maar door Roger Leonnig werd geschreven.

De reden van mijn twijfel over deze plaat zit hem dan ook absoluut niet in het tekstuele aspect van de nummers. Lance Andrew Leonnig is een begenadigd tekstschrijver, zonder meer. En ook met het nogal naakte concept kan uw dienaar zonder meer leven. Het ritselen van het papier en de krakende stoel tussen de songs hebben zelfs iets charmants. Enfin, er zijn tal van redenen om ‘American Songwriter’ een luisterbeurt te gunnen.

Als u dat doet, moet u wel één ding weten: ‘American Songwriter’ is geen makkelijk album. Ondanks het feit dat Leonnig zich enkel en alleen bedient van een akoestische gitaar, speelt hij songs die allesbehalve vanzelfsprekend klinken. Zijn gitaarspel is boeiend maar niet altijd even rechtlijnig en de man kan soms venijnig uithalen met zijn stem.
Wie openstaat voor een singer/songwriter die durft af te wijken van de platgetreden paden moet ‘American Songwriter’ zeker een kans geven. De liefhebber die daarentegen niet meteen houdt van gewaagdere composities, laat deze beker beter aan zich voorbij gaan.

(Lewis)


 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Factory Chime Records