CHIP TAYLOR – YONKERS NY

‘Oom Chip’ moet Angelina Jolie zeggen tegen Chip Taylor en papa Jon tegen Jon Voight, die samen met vulkanoloog Barry Voight de oudere broers zijn van Chip Taylor wiens officiële paspoortnaam James Wesley Voight is. Hij werd op 1 januari 1944 geboren in de wijk ‘Yonkers’ in New York en is dus in zijn 66e levensjaar op een punt gekomen om nostalgisch terug te blikken op een rijke muzikale carrière.

Toen we hem in oktober 2007 in Leopoldsburg net voor een optreden mochten interviewen voor Rootstime zagen we een zeer bescheiden en levenswijze man zitten wiens hart en ziel overliepen van zijn liefde voor de muziek. Het wereldsucces dat hij mocht ervaren met de door hem geschreven millionsellers “Wild Thing” (The Troggs) en “Angel Of The Morning” (Juice Newton, Merrilee Rush, P.P. Arnold, Olivia Newton-John, Dusty Springfield en nog vele anderen) straalde op geen enkele wijze af van deze minzame artiest die enkel de ambitie had om nog zo lang mogelijk liedjes te kunnen schrijven voor zichzelf, maar ook voor zijn mooie protégées Carrie Rodriguez en Kendel Carson.

Met zijn nieuwste cd “Yonkers NY” komt hij weer verrassend en ijzersterk uit de hoek. Het album zit in een zeer luxueuze hardkartonnen hoes met 32 pagina’s tekst waarop de songteksten van de elf nummers staan maar ook Chip’s eigen notities over hoe deze songs tot stand zijn gekomen en waar hij de inspiratie voor de liedjes heeft gehaald. Op zowat elke pagina staat een oude vergeelde foto van zijn ouders en zijn familie, herinneringen die uit zijn persoonlijke fotocollectie komen. Daarenboven zitten er twee cd’s in deze verpakking, één met de langere versie van de liedjes die regelmatig onderbroken worden door Chip om er een verhaal rond te vertellen. De tweede cd is een gewone muziekschijf met enkel de elf songs er op.

Dit historische document draagt hij op aan zijn ouders, aan zijn ‘bastard brothers’ Jon en Barry en aan zijn vrouwtje Joan, die hij zijn beste vriendin noemt en dat al sinds hij in 1952 voor het eerst voor haar heeft gejodeld. Dat hij dat nog steeds goed kan bewijst hij later op “Yonker Girls”, één van de tracks op deze cd. Deze vader van 2 kinderen en grootvader van 5 kleinkinderen is heel dankbaar en zich zeer goed bewust van het vele geluk dat hem in zijn rijkgevulde leven is mogen overkomen.

Ook het lijstje van muzikale vrienden die op deze cd met hem meespelen is behoorlijk indrukwekkend: John Platania op elektrische gitaar, Greg Leisz op pedal steel, dobro en mandoline, bassist Tony Mercadante, drummer Tony Leone, pianist en accordeonist Seth Farber en de bloedmooie Kendel Carson op viool.

In de liedjes op deze cd vertelt Chip Taylor in “”Barry Go On” over hoe zijn vader - die mijnwerker was - hen wijsmaakte dat hij een FBI-agent was toen ze van huis waren weggelopen en in “Charcoal Sky” over hoe hij met zijn vader naar de treinen ging kijken in een nabijgelegen station. “Hey Jonny (Did You Feel That Move)” gaat over zijn kennismaking met de rockmuziek door te luisteren naar Bill Haley’s “Rock Around The Clock”. “Without Horses” verhaalt over zijn eerste prille wens om later advocaat te worden. “Bastard Brothers” gaat over hoe zijn twee broers hun moeder konden overtuigen om een gitaar voor Chip te kopen zodat hij zou stoppen met het janken op een viool, zijn eerste favoriete instrument.

“Yonkers NY” is een uniek historisch document dat de luisteraar een mooi inzicht verschaft in de wijze waarop de sympathieke Chip Taylor vanuit deze New Yorkse wijk uitgroeide tot de wereldster die hij uiteindelijk geworden is. Voor zijn vele fans is dit dus een niet te missen werk en anderen zullen er bovendien ook nog een cd met mooie muziek en songs in terugvinden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label : Train Wreck Records

Distr.: Continental Record Services