WILL KIMBROUGH - WINGS

Als je in de muziekwereld beschikt over een prachtstem en je kan bovendien nog knappe songs schrijven, meerdere instrumenten bespelen, wat van studiotechniek op de hoogte bent en ook als producer je mannetje staan, dan mag je je gelukkig achten.

Als je bovendien ook nog over een goed gevulde internationale touragenda beschikt en een grammy nominatie op je actief hebt als producer dan mag je al spreken een beloftevol talent. Wel, Will Kimbrough uit Nashville is zo'n talent.

Daarom is het ook verwonderlijk dat een talentvol man als hij reeds zijn vijfde solo uitbrengt terwijl hij hier slechts bij een enkeling hier bekend is, terwijl bands en artiesten als Little Feat, Todd Snider en Jack Ingram songs van hem opnamen en anderen als Rosanne Cash, Steve Earle, Rodney Crowell, Emmylou Harris, Buddy Miller en vele anderen met hem samenwerkten in de studio en op het podium.

Door zijn samenwerking vorig jaar met Tommy Womack in hun band Daddy en de cd "For The Second Time", een wat misleidende naam voor hun debuut, maakten ze meteen zo'n diepe indruk op mij dat ik niet anders kon dan hun in mijn top tien jaarlijstje te laten opdraven temidden van al die grotere namen.

Natuurlijk waren we daarom ook terecht benieuwd naar wat Will Kimbrough ons op zijn nieuwe cd "Wings" zou voorschotelen. Wel, we hadden natuurlijk hoge verwachtingen en deze zijn meer dan ingevuld. Song voor song laat deze cd ons pareltjes van songschrijverschap horen, diepzinnige portretjes van innerlijke introspectie, omkleed met een prachtige, sfeervolle instrumentatie en Will’s aangrijpend mooie stem. Songs die de luisteraar uitnodigen om na te denken over thema's zoals de balans tussen familie en carrière, liefde en werk, ouders en kinderen...alledaagse, maar belangrijke gebeurtenissen waarmee we allemaal te maken hebben, een verademing voor de luisteraar die wat anders wil dan de nietszeggende muziek die de ether meestal vult. Je kan een idee krijgen van dit werkstuk via bijgevoegde clip.

Als je 't album hoort merk je dat de tien songs als het ware een eenheid vormen, met als rode draad die dagelijkse kleine problemen die ieder van ons meemaakt. De titelsong "Wings" samen geschreven met Jimmy Buffet werd ook door deze laatste ook opgenomen voor zijn "Buffet Hotel". Hier vertelt hij bijvoorbeeld hoe je met wilskracht deze problemen kan overstijgen. Ook indringend mooi is "Love To Spare", een song over onzekerheid en troost. Doorheen alle songs is hoop, vertouwen en vooral troost de boodschap, zoals in "Open To Love" en "Let Me Be Your Frame". Jeff Finlin was een belangrijke hulp bij 't schrijven van de meeste teksten.

Met "Wings" maakte Will Kimbrough een cd die naar eigen zeggen zijn inspiratie haalde bij de minimalistische atmosfeer van de platen van J.J Cale en sommige oude Jamaicaanse muziek. Maar verwacht hierdoor geen Oklahoma blues-dub plaat, hun hoofddoel was de boel simpel en relaxed te houden. Door de toevoeging van extra gitaren, cello, banjo en een Wurlitzer werd 't dan ook weer niet té minimalistisch. Ook de backing vocals zijn van hoog gehalte doorheen de ganse cd. In "Three Angels", weer zo'n heerlijke song - handelend over zijn vrouw en twee dochtertjes - is 't de stem van Julie Lee die het geheel 'n andere dimensie geeft. In "You Can't Go Home" is 't daarna Sarah Siskin die voor een prachtige tweede stem zorgt. Op de andere nummers zingen onder meer Dawn Kinnard, Marna Taylor en Lisa Oliver Gray om ter mooist.

Onnodig nog op te merken dat we dit een plaat vinden waar we enkel in zeer positieve bewoordingen over kunnen schrijven en waar we daarom nog dikwijls zullen teruggrijpen om steeds meer te ontdekken in die prachtige combinatie van teksten en muziek. Onthouden die naam!

(RON)


 

Artiest info
Website  
 

Label: Daphne records
Info: Michael J. Media Group

video