THE MIGHTY STEF – 100 MIDNIGHTS

Stefan Murphy is een singer-songwriter uit het Ierse Dublin die zich liever ‘The Mighty Stef’ laat noemen. Hij debuteerde in het begin van deze eeuw als frontman bij de Ierse pop- en punkgroep ‘The Subtonics’. Het was ergens in de zomer van 2007 toen we voor het eerst van hem hoorden naar aanleiding van de release van zijn debuutalbum als soloartiest “The Sins Of Sainte Catherine” dat echter te weinig succes kende om hem een bredere bekendheid te bezorgen. In 2008 verscheen dan nog een ep-tje “Death Threats” en nu is er het helemaal op het einde van 2009 verschenen album “100 Midnights”.

In de 13 songs die hij voor deze cd verzameld heeft horen we ‘The Mighty Stef’ in zeer uiteenlopende genres aan het werk. Soms punkrockerig (“Downtown” en “Nelligan Guts”), dan weer in de typische Ierse traditional stijl (“100 Midnights” en “I Swear I Have No Feeling For That Girl”) of ruwe bluesrock (“Golden Gloves”) en ook enkele keren als een gevoelige ballade-troubadour (“Kings Of New York” en “Russian Roulette”).

Zelf zegt hij vooral beïnvloed te zijn geworden door de sound van Tom Waits, Nick Cave en zijn Ierse bloedbroeder en Pogues-zanger zonder tanden Shane MacGowan. Deze laatste zingt op dit album in duet mee op het nummer “Waitin’ Around To Die”, origineel een liedje van Townes Van Zandt en de enige coversong op “100 Midnights”. Een andere Ierse muziekgrootheid Cait O’Riordan (ex-bassiste bij The Pogues en ook ex-vrouw van Elvis Costello) zingt mee met Stef in het punkerige “Safe At Home”, een tweede duet op deze cd.

Onze favoriete track uit dit aanbod is echter het aanstekelijke “Hound Dogs Of Love” dat op zich alleen al de aanschaf van deze plaat verrechtvaardigt. Bijna even mooi is de sfeervolle ballad “Come Over To The Darkside” waarin ‘The Mighty Stef’ ons wat doet denken aan ‘The Verve’-zanger Richard Ashcroft. En de swingende countryrocker “Sunshine Serenade” heeft wel wat weg van een traditionele Johnny Cash-nummer. De afsluitende song “A Pretent Sailors Goodbye” wordt gebracht als een dronkemanslied dat in één of andere Ierse pub laat op de avond door een meelallende publiek wordt ondersteund.

“100 Midnights “is naar onze bescheiden mening een behoorlijk mooie plaat van ‘The Mighty Stef’ waarop enkele zeer sterke songs te horen zijn maar spijtig genoeg ook enkele nummers die wij nog even in de kast zouden laten liggen hebben tot ze de nodige rijpheid hadden om op een cd te belanden. Besluit: al bij al is dit toch een heel ander stukje Ierse muziek dan wat de grote massa pleegt te definiëren bij het horen van bands als U2. Nog snel even vertellen dat ‘The Mighty Stef’ in april een promotietoer zal doen doorheen Europa maar wanneer de Benelux aan de beurt zal zijn is nu nog niet geweten en moet u later nog ergens zien te achterhalen.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

Label : The Firstborn Is Dead Recordings
Info : Sonic Rendezvous