JOHN BROWN – PLOWOLOGY...THE ROOT OF IT ALL

We hoorden voor het eerst over deze John Brown in 2003 toen zijn cd ”Next Of Kin” op de markt kwam, toen nog onder zijn naam ‘JC Brown’. Muzikaal is deze muzikant uit Nashville blijkbaar niet erg productief want nu pas kregen we een ep-tje van deze artiest toegestuurd dat als officiële opvolger voor die 2003-cd moet aanzien worden.

Zelf verdient hij de kost door veel op te treden bij speciale gelegenheden waarbij hij naast zijn eigen nummers ook covers zingt uit een zeer uitgebreide playlist van songs die hij beheerst. Geboren in de jaren zestig heeft hij in zijn opvoeding muzikale indoctrinatie gekregen van artiesten als James Taylor en Jackson Browne, echte singer-songwriters en vertellers van verhalen op muziek.

Dat is nu net wat John Brown ook doet op de vijf tracks op deze ep “Plowology…The Root Of It All” die wellicht als een voorbode op een binnenkort te verschijnen studioalbum moet gezien worden. Het zijn er dan maar vijf, maar het gaat wel om zeer mooie en verzorgde liedjes van een man die over een aangename stem beschikt. Folksongs en countryballads zijn typerend voor zijn nummers op deze cd.

Als componist heeft hij in de voorbije jaren meer bekendheid vergaard door de nummers die hij voor of samen met o.a. Martina McBride, John Berry en John Hiatt schreef.
Favoriete tracks noemen is natuurlijk moeilijker als er maar 5 nummers zijn om uit te selecteren maar toch willen we het swingende en catchy rocknummer “Sweet Hannah”, de sentimentele ballad “Charleston’s Sand” en het zeer mooi gezongen folkliedje “Along the Way” een aparte vermelding geven.

Conclusie van het geheel is dat een ep te weinig materiaal biedt om een definitief oordeel te vellen over de muziek van John Brown, maar na de hernieuwde beluistering van zijn laatste album “Next Of Kin” menen we toch te kunnen vertellen dat we benieuwd uitkijken naar een nieuwe full-cd van deze interessante singer-songwriter.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info : American Scarecrow