EDDIE HOLLY – BEAUTY HERE

Tot 2002 was de uit Easthampton, Massachusetts afkomstige Ralph E. Carroll, aka ‘Eddie Holly’ nog de leadzanger van de groep ‘Mother Holly’. Toen besloot hij om een solocarrière te gaan nastreven en bracht hij zijn eerste soloplaat uit, getiteld “If You Stumble, Stumble Lightly”, een plaat die in amper drie dagen werd opgenomen.

In 2006 begon hij aan het schrijven van nieuwe nummers en het opnemen van songs voor de opvolger van die debuutplaat maar het duurde dit keer bijna vier jaar vooraleer het eindresultaat kon worden afgeleverd in de vorm van een tweede album dat als titel “Beauty Here” meekreeg. Dat het zo lang heeft geduurd maakt eigenlijk niet zo veel uit want de kwaliteit van de elf songs die voor dit album werden weerhouden is behoorlijk hoogstaand.

Vlotte folksongs met een rocktintje zoals al meteen blijkt in het eerste nummer op deze cd “Molly Eats The Hammer” dat een rockabilly-beat heeft meegekregen. De titeltrack “Beauty Here” is dan weer een vlotte ballade waarin de zang van Eddie Holly wat lijkt op die van Stones-zanger Mick Jagger in de tragere songs. De elektrische gitaar wordt dan opnieuw boven gehaald voor “Maybe This Time”, een zachte countryfolksong met een catchy melodie. Ook “Cocaine, Miami” kan in hetzelfde muzikale bedje te slapen worden gelegd.

Het door trompetgeschal als ‘Calexico’-klinkende “Gypsies Or Ramblers” is één van de beste nummers op dit album en ook het instrumentaal op gitaar gebrachte intermezzo “Hasta Luego Manuela Maria Rameriz II” zou op één of ander album van deze band uit Austin, Texas gestaan kunnen hebben.

De stem en de gitaarklanken van Eddie Holly klinken een aantal keren verduiveld sterk als die van good old Lou Reed, maar dat hoeft helemaal geen probleem te zijn als je er knappe songs mee brengt zoals in de twee semi-akoestische ballads “Memory Babe” en “Why, Wyoming” en in het cd-afsluitende “Annabelle”.

Zonder allicht grote brokken te gaan maken in ’s werelds muziekland is “Beauty Here” van Eddie Holly toch een behoorlijk mooi werkstuk dat bij beluistering nergens storend werkt en ons zelfs een aantal keren naar de ‘luider’-knop van onze afstandsbediening deed grijpen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Mohonoho