REBA MCENTIRE – 50 GREATEST HITS

Weinig grote artiesten op onze aardbol zullen in hun carrière bereiken waarin countryzangeres Reba McEntire succesvol in slaagde. Alleen al een opsomming maken van de awards en nominaties die ze opeenstapelde zou makkelijk een volle pagina vullen, maar de titel “The Queen Of Country Music” staat haar het mooist en Reba’s ster prijkt fier op de prestigieuze Hollywood Walk Of Fame, als eerbetoon voor haar belangrijke bijdrage aan de muziekindustrie. Ook in de filmwereld verdiende ze al haar sporen en tevens zette haar eigen populaire sitcom “Reba” op poten. Reba McEntire is een veelzijdig talent en is ondertussen de kaap van de vijftig gepasseerd, reden genoeg om dit te vieren met een prachtige compilatie van vijftig hits, gebundeld in een luxueuze verpakking waarop haar naam in gouden opschrift schittert.

De songs zijn mooi chronologisch verdeelt over drie cd’s, die een schitterend overzicht geven van haar muzikale carrière. Bijna elke radiohit die Reba kende kreeg een plaatsje op deze uitgebreide hitcollectie. Zelfs als je al dertig jaar aan de top van het countryfirmament schittert, blijft het toch mooi deze nummers trots naast elkaar te zien staan. Niet alleen voor de fans is deze prachtige verzameling een uniek document, ook voor Reba is het onmisbaar, omdat aan iedere song een herinnering verbonden is. Deze songs zijn als tijdsmomenten in haar leven en carrière en betekenen ook vandaag nog enorm veel voor haar. Haar grootste zorg is echter de herkenbaarheid en transponeerbaarheid van elk lied, zoals ze zelf verklaart: “I Hope You Have Your Own Story Connected To Each Song”. Hier ligt het geheim van Reba’s succes: door dezelfde gevoelsbeleving een hechte band creëren in tekst en muziek tussen haar en haar talrijke fans.

De eerste cd van deze Greatest Hits put uit het werk uit haar beginperiode met de twee topsingles “How Blue” en “Somebody Should Leave”, uit haar in 1984 uitgegeven album “My Kind Of Country”. Al van bij de eerste beluistering hoor je de veelzijdigheid die Reba McEntire tentoon spreidt zowel in pure countrysongs als in de verstillend tedere uitvoering van “Cathy’s Song” van The Everly Brothers. Op de tweede cd zitten we een decade verder met Reba in de negentiger jaren, met nog meer diversiteit en geëngageerdheid in uitgekiende arrangementen, opgeluisterd door haar prachtige stem. Luister maar eens naar de power die ze opwerpt in Bobby Gentry’s krachtige, bluesy countryrocker “Fancy”, een nummer dat trouwens tot één van haar eigen favorieten behoort of de stompende, soulvolle bluesrocker “Take It Back”. Anderzijds klinkt niemand meer ontroerd dan Reba in het hartverscheurende “You Lie” of het symfonisch openende, maar van liefdesverdriet vervulde “For My Broken Heart”. Schitterend blijft ook haar uitvoering van Bobby Russell’s trieste verhaal “The Lights Went Out In Georgia”. Hoewel het merendeel van Reba’s songs te klasseren valt in de categorie gebroken harten, gaat ze toch delicatere onderwerpen als de AIDS problematiek niet uit de weg in “She Thinks His Name was John”. Met cd nummer drie benaderen we de hedendaagse Reba McEntire. Fans zullen verblijdt zijn met toppers als het stevige voor eenzame vrijgezellen geschreven “The Fear Of Being Alone” en het karaktersterke vechtertje dat ze uitbeeldt in “I’m A Survivor”. Opvallend is “If You See Him, If You See Her”, een duet met “Brooks & Dunn, dat van start gaat als een beklijvende countryballade, maar met stevig solerende rockgitaren deze priemende vraag kracht bijzet. Reba sluit de plaat emotioneel af met “Because Of You”, in duet met Kelly Clarckson, waar ze niet alleen twee prachtige vrouwelijke stemmen combineert, maar tegelijkertijd de hand uitsteekt naar jong, opkomend talent.

Reba McEntire’s “50 Greatest Hits” is zowel voor diegenen die haar willen ontdekken als voor de trouwe fans een uitgelezen kans om te grasduinen in de rijke hitcollectie die deze dame tot nu toe heeft opgebouwd. Voeg daar nog bij dat dit alles briljant gepresenteerd wordt in een luxueus uitgevoerde box met prachtige fotografie, dan is de beslissing snel gemaakt. Ik kan me moeilijk een beter naslagwerk voor ogen halen.

Blowfish


 

Artiest info
Website  
 

Label: MCA Nashville
Booking:
LCmusic