JAMIE HUTCHINGS – HIS IMAGINARY CHOIR

De bijna 39-jarige Australiër Jamie Hutchings is sinds vele jaren actief als leadzanger en songschrijver van de uit Sydney afkomstige formatie ‘Bluebottle Kiss’ die in hun bestaan al zes platen hebben uitgebracht. Naast deze groepspraktijk heeft Jamie Hutchings zich ook een florerende solocarrière opgebouwd. In die hoedanigheid lanceerde hij onlangs het album ‘His Imaginary Choir”, de tweede zelfgeproduceerde soloplaat die volgt op het album “The Golden Coach” waarmee hij toch alweer 7 jaar geleden als soloartiest debuteerde.

In dat solowerk kan hij zijn creatieve composities als singer-songwriter een betekenisvolle plaats geven. Voor live optredens doet hij een beroep op een band genaamd ‘His Imaginary Choir’ waarin broer Scott op drums en zus Sophie op piano meespelen. Sophie en Erin Hutchings zorgen daarnaast ook voor wat vocale ondersteuning als backing vocalisten.

Zijn muziek is geïnspireerd op jazzy composities van mensen als Nina Simone, Burt Bacharach en Carol King. De moderne popinvloeden in zijn werk komen van muzikanten als Robert Forster (van The Go-Betweens), Van Morrison en Bill Callahan, de singer-songwriter die wellicht bekender bij u zal zijn onder zijn pseudoniem ‘Smog’.

De dromerige folkliedjes op “His Imaginary Choir” worden gedragen door een brede maar minimalistische orkestratie en door vakkundig verzorgde arrangementen. Zelf speelt Jamie Hutchings vooral op akoestische gitaar of op piano terwijl hij zijn songs ten gehore brengt. In de elf liedjes op dit album vinden we enkele literaire meesterwerkjes terug, hetgeen aantoont welk belang hij aan de inhoud van zijn verhalende teksten hecht.

Dit solowerk wijkt behoorlijk af van de door elektrische gitaren voortgestuwde rockmuziek die James Hutchings met ‘Bluebottle Kiss’ ten gehore pleegt te brengen. Het legt veel meer de nadruk op de componeertalenten van deze muzikant en muzikaal is het allemaal zeer sober – soms bijna akoestisch – gehouden. De onconventionele falsetstem van Hutchings staat telkens weer heel nadrukkelijk op het voorplan en is zeer herkenbaar en typerend.

Even nog een kort overzichtje van de naar onze smaak beste songs op “His Imaginary Choir”: het akoestische openingsnummer “Buried By Trouble”, het aanstekelijke catchy nummer “You Don’t Dance”, het intrigerende verhaal dat verteld wordt in “The World Grows Tinier”, het als opbeurend bedoelde nummer “After The Flood” en het van een prachtige melodie voorziene “Montgomery On Central”, tevens onze favoriete song uit dit zeer mooi verzorgde en lekker warm aanvoelende album.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : The Records