BIG GILSON - BLUES CLASSICS LIVE

Big Gilson lijkt naam te hebben gemaakt in zijn geboorteland Brazilië want hij verkoopt er albums als zoete broodjes. Dat is ook de artiesten met naam niet ontgaan want deze sympathieke Braziliaanse zanger-gitarist mocht het podium al delen met ondermeer Johnny Winter, Steve Winwood, Lonnie Brooks, Buddy Guy en jawel BB King.

Deze zanger-gitarist uit Rio de Janeiro (’59) heeft in zijn thuisland dus al een hele weg afgelegd. Bij ons in de Lage Landen lijkt hij niet zo bekend te zijn, maar daar kan wel eens verandering in komen. De Braziliaan lijkt wel productief want met ‘Blues Classics Live’ is hij al aan zijn tiende album toe en de releasedatum is voorzien voor deze maand (februari 2010). De opvolger van het vrij succesvolle ‘Sentenced To Living’ (2008) bestaat uit vijftien songs, waarvan niet minder dan tien covers en vijf nummers van eigen makelij. Aanvankelijk ging hij door het leven als bluesrockgitarist, maar met dit album brengt hij vooral een ode aan een aantal bluesgrootheden zoals ondermeer met een eigen openingsnummer, een tribute aan Roy Buchanan en die fijne swingende intro laat het beste verhopen. Buchanan komt even verder nog eens aan de beurt met de prachtige ingetogen gespeelde slowblues ‘The Messiah Will Come Again’, één van de
hoogtepunten van dit album.

Maar ook andere grootheden zoals harmonicapionier ‘Little’ Walter Jacobs met twee tracks en vooral Elmore James worden in schijnwerpers gezet met drie nummers. Het erg ritmische ‘I Got to go’ en ook ‘Blue and Lonesome’ worden leuk gecoverd met een extramooie harpintro van Bruce Ewan, die ook telkens het zanggedeelte voor zijn rekening neemt, mooi ondersteund met een erg degelijke sledeondersteuning van Big Gilson. Bij het bekende ‘Shake your Moneymaker’ (Elmore James) is er een gastrol weg gelegd voor gastgitarist Bobby Radcliff. ‘It hurts me too’ is ook zo’n klassieker van James die ons wel bevalt. Ook Snooky Pryor (‘Judgment Day’) passeert de revue. En dan is er nog ‘Sweet Home Chicago’, allicht één van de meest gecoverde bluesversies van Robert Johnson en het alombekende ‘Everyday I have the Blues’ van Peter Chatman . Ook Willy Dixon ontbreekt niet met het mooie ‘I just wanna make Love to You’.

Maar uiteraard zijn er ook de eigen nummers van Big Gilson, die misschien toch een beetje te weinig gewicht in de schaal leggen, maar dat doet niet af aan zijn bijwijlen virtuoze gitaarspel. ‘Cab Driver Blues’ is onze favoriet met een scheurende harp. ‘Ghreen’s Boogie is een nummer van dertien in een dozijn, maar in ‘Hey Doc’ wordt het niveau terug opgekrikt met een puike harpsolo en een resem schitterende slidesolo’s. Dit is best een genietbaar album van Big Gilson, dat weliswaar vooral gedragen wordt door de vele covers.

Siskus

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Boulevard
Distr.:
Music Avenue