THE WAGON TRAIN – THE DAMNATION TWIST

‘The Wagon Train’ is de groepsnaam voor één van de best bewaarde geheimen in de actuele Britse muziekscène. Het gaat om een vijftal topmuzikanten die gekozen hebben voor instrumentale muziek, sfeerklanken en ook uitermate geschikte filmmuziek in de stijl van de door Sergio Leone geregisseerde spaghettiwestern-soundtracks van Ennio Morricone. Nog niet zo lang geleden bespraken we hier ook al een gelijkaardige instrumentale cd van de groep ‘Federale’ met “Devil In A Boot”.

Het brein achter ‘The Wagon Train’ is snarenvirtuoos Steven ‘Billy’ Buckley uit Manchester. Hun nieuwste cd “The Damnation Twist” wordt door niemand minder dan Richard Hawley uitgeroepen tot één van de mooiste twang-platen van het moment. We kunnen hem alleen maar gelijk geven want de spelvreugde bij de muzikanten straalt af van elk van de elf tracks op deze cd.

Muziek die een mengelmoes van rockabilly, romantische ballads, klanklandschappen en echte rootsmuziek bundelt, geheel in de stijl van de al vernoemde Ennio Morricone of van een recentere band als ‘Calexico’. Typerend nummers om deze bewering te ondersteunen zijn “The Witchdoctor” en “Say you Will”.

Er is een zeer gevarieerde afwisseling in de songs waar te nemen, maar onze voorkeur gaat toch uit naar de rustige nummers zoals “Horse; 2nd Gear”, “Dustbowl Ballerina”, “Omara” en “Jackson”. De pedal steel en lap steel gitaren hebben voor de opname van dit album vele overuren moeten maken.

Het twangende gitaarspel van Steven Buckley in “I Can’t Help It (I Still Love You)” en in “Venom” kan je vergelijken met de muziek uit jaren zestig afkomstig van gitaarhelden Link Wray of Duane Eddy. En ook het vaak aanwezige piano- en orgelgeluid afkomstig van co-producer Steve Brown mag er best zijn.

De elf nummers zijn allemaal originele composities van Steven Buckley maar in elke track kan je wel één of andere van zijn historische gitaarhelden herontdekken. Mocht ik ooit overwegen om een donkere cowboyfilm te gaan maken, dan zou ik het gehele werk op “The Damnation Twist” meteen tot soundtrack van die film uitroepen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Limefield Recordings
Info : Steven ‘Billy’ Buckley