DOWNCHILD - I NEED A HAT

Al veertig jaar lang is Downchild de bekendste en beste Canadese bluesband, en dat vieren ze met hun nieuwste release "I Need A Hat". Jawel, precies veertig jaar geleden, in 1970 begon de band aan zijn opmars, toen nog onder de naam Downchild Blues Band. Don Walsh was de oprichter. Hij werd gebeten door de bluesmicrobe nadat hij in zijn woonplaats Toronto halverwege de jaren zestig kennis maakte met een Jimmy Reed LP op de verjaardagsfuif van een toenmalig 16 jarig vriendinnetje. Hij schafte zich een mondharmonica aan en moest en zou die aparte Jimmy Reed techniek onder de knie krijgen.

Maandenlang studeerde hij op zijn harptechniek, ook die van andere mondharmonicaspelers, zoals James Cotton en Sonny Boy Williamson. Blueskenners weten natuurlijk dat ook de groepsnaam aan deze man te danken is, geleend van de bekende song "Mr. Downchild" van Sonny Boy. Vlug volgde ook de gitaar, momenteel zowat het hoofdinstrument van Don en hij ging naar zowat alle optredens van bluesartiesten die Toronto en omstreken aandeden. De blues zat diep in zijn ziel en zou 'm nooit meer loslaten. De band stond trouwens model voor de film the Blues Brothers, vandaar ook hun vriendschap met Dan Akroyd.

Deze speciale "veertigste verjaardag" cd, hun zestiende ondertussen, moest natuurlijk ook bijdragen van enkele "special guests" bevatten. Zo is er onder meer de Canadese rootsartiest/ gitarist Colin Linden, de onovertroffen en onderschatte Colin James, Blues Brother Dan Akroyd, en van de Stax stal en Memphis Horns bekende, legendarische Wayne Jackson.

"Een oude aap moet je geen truukjes leren" zegt het spreekwoord. Het klinkt wat oneerbiedig in dit geval, maar het is waar. Een band die veertig jaar "on the road" is, ondanks de onvermijdelijke personeelswissels, kent natuurlijk het klappen van de zweep. Daarom zijn de concerten van deze band ook zo goed en professioneel. Hetzelfde is waar voor hun cd's. Deze klinkt in alle geval weer bijna perfect, geproduced door de man zelf.
.
Met de juiste afwisseling van up-tempo nummers en langzamere songs brengen ze op deze "I Need A Hat" een mooi traditioneel aandoend bluesalbum, vol met eigen geschreven songs van Walsh, met verwijzingen naar artiesten als Albert King, (de titelsong plus de instrumental El Stew, een verwijzing naar de Stax sound, de memphis soul stew), Jimmy Reed (You Don't Love Me), Elmore James (Rendez vous), natuurlijk Sonny Boy Williamson en anderen.

Een oerdegelijke en pure professionele bluesplaat dus, waarop je niet moet gaan zoeken naar vernieuwing, maar waar kwaliteit én vakmanschap wel de hoofdmoot vormt.

(RON)

 

Artiest info
Website  
Label: Linus Entertainement  

video