LUTHER ALLISON - SONGS FROM THE ROAD (CD/DVD)

"My blues have taken me around the world, from Chicago to Berlin, from Tokyo to Paris, it never mattered to me what color your skin is or what country you live in, as long as we share in that feelin' I call the blues and become friends."
- Luther Allison

Het is dit jaar dertien jaar geleden dat de blueszanger/gitarist Luther Allison op bijna 58-jarige leeftijd overleed. Begin 1997 werd er namelijk kanker bij hem geconstateerd, en wat later stierf hij in een ziekenhuis in Madison, Wisconsin. Een treurig einde voor een van de beste en meest opwindende bluesmuzikanten.

Luther werd op 17 augustus 1939 geboren in Widener, Arkansas als de 14e van 15 kinderen. Zijn ouders waren katoentelers. Omdat zij daarmee te weinig verdienden verhuisde de familie begin 50-er jaren naar Chicago. Voor zijn verhuizing naar Chicago was Luther al een fan van de blues; hij speelde orgel en zong gospel in de kerk en hoorde blues op de radio. De familie luisterde onder meer naar de uitzending van de Grand Ole Opry en B.B. King op WDTA uit Memphis. Nadat Luther de middelbare school had afgemaakt begon hij zich te bekwamen als schoenmaker. Maar hij duurde niet lang voordat hij zijn aandacht begon te verleggen naar het spelen van blues. Hij woonde aan de beroemde West Side, waar ook grootheden als Freddie King, Magic Sam en Otis Rush woonde. Luther zette zijn eerste stappen in de blues als bassist achter Jimmy Dawkins. Later verhuisde de familie Allison naar de nog beroemdere South Side, waar zij in de buurt woonden van Muddy Waters. Met diens zoon Charles werd Luther goed bevriend. Toen hij 18 jaar was toonde zijn broer hem de eenvoudigste noten en akkoorden op de gitaar en Luther maakte al heel snel vorderingen. Zijn verdere 'opleiding' genoot hij door mee te spelen met legendarische artiesten als Muddy Watres, Elmore James en Howlin' Wolf. In 1969 kreeg hij zijn eerste kans op een plaat op te nemen voor Delmark, "Love Me Mama". Hij begon overal te spelen om deze plaat te promoten, waarbij de hoogtepunten zijn optredens op het Ann Arbor Blues Festival in 1969, 1970 en 1971 waren. Het publiek begon Luther Allison te leren kennen en hij kreeg de mogelijkheid om in 1972 voor het Motown label te tekenen. Ondertussen begon Luther ook naam te maken bij de blanke rockfans vanwege zijn opwindende en langdurige optredens. Hoewel hij door zijn contract met Motown nu over de hele wereld toerde - hij kwam in Europa en Japan - vielen de plaatverkopen tegen. Allison werkte in de 70er en 80er jaren vooral in Europa, waar zijn platen wel goed verkochten en hij besloot in 1984 te verhuizen naar Frankrijk, waar hij zich in de buurt van Parijs vestigde. Vooral omdat hij in Frankrijk en Duitsland het meeste succes had, en hij kwam nog maar zelden in de VS.

Ruf records besteedde drie jaar geleden aandacht aan deze blues legende, met het album "Underground", een plaat met nooit eerder uitgegeven opnames uit het jaar 1958. En dat ze bij dit Duitse label de nalatenschap van deze overleden bluesheld goed bewaren getuige wederom deze "Songs From The Road" op CD en DVD met opnames gemaakt, tijdens het Montreal Jazz festival op 4 juli 1997, slechts een maand voor zijn overlijden.

Op dit mooi document, laat Luther echter zien waarom hij destijds één van de groten was en eigenlijk nu nog steeds met veel respect is te noemen. Als je kijkt met wat voor een begeleiding, James Stolberg (gitaar), Ken Faltison (bas), Mike Viahakis (keyboards) en Rob Stupka (drums) weet je meteen genoeg. Deze jongens waren ook al terug te vinden op twee albums, die hij voor Alligator opnam, nl. "Blue Streak" en "Reckless".

Luther speelde alshetware niet de klassieke Chicago-blues, hij voegde er steeds stukjes soul, rock, funk en jazz aan toe, hetgeen reeds bleek op de zojuist vermelde albums die hij voor Alligator opnam. Dat levert nu een concertregistratie op met zeven fraaie resultaten op DVD, en met de bijbehorende CD drie nummers meer. Songs die ons wel vertrouwelijk in de oren klinken zoals zijn zelfgeschreven nummers: de opener, "Cancel My Check", "(Watching You) Cherry Red Wine" en "Will It Ever Change" en dit naast geweldige covers van o.a. zijn zoon Bernard "Low Down And Dirty" en Elmore James "It Hurts Me Too", twee songs die gedragen worden door Allison's sublieme slidewerk. Vol vuur en passie speelt Luther tijdens dit festival de sterren van de hemel, het is dan verbazingwekkend, dat hij een maand daarna komt te overlijden. "Songs From The Road" is een must voor alle Allison fans maar ook voor liefhebbers van goede blues.

Tracklist: CD
01] Cancel My Check
02] Living In The House Of The Blues
03] What Have I Done Wrong
04] Will It Ever Change
05] You Can, You Can
06] There Comes A Time
07] (Watching You) Cherry Red Wine
08] Low Down And Dirty
09] It Hurts Me Too
10] Serious

Tracklist: DVD
01] Cancel My Check
02] Living In The House Of The Blues
03] You Can, You Can
04] (Watching You) Cherry Red Wine
05] Low Down And Dirty
06] It Hurts Me Too
07] Move From The Hood

 

Artiest info
Website  
Label: Ruf Records
Distr.: Munich Records
 

video