THE MAYFLIES – A THOUSAND SMALL THINGS

Na Matthew Grimm en Patrick Bloom rest ons nog het derde album van het ‘Mud Dauber Records’-label voor u te recenseren. De links tussen die Patrick Bloom en ‘The Mayflies’ zijn trouwens voor de hand liggend want Patrick Bloom richtte deze groep vele jaren geleden nog zelf op vooraleer hij besloot om aan een solocarrière te beginnen.

En dat ze nog hele goede vrienden zijn blijkt ook nu weer uit de songlijst van de nieuwste en derde cd “A Thousand Small Things” van ‘The Mayflies’ want van de 10 tracks werden er niet minder dan vijf door Patrick Bloom geschreven.

‘The Mayflies’ anno 2010 zijn drie muzikanten uit Iowa City, te weten zanger-gitarist Stacy Webster, bassist David Lumberg en drummer James Robinson. Het trio opereert vooral in de hoek van folk en rootsrock en is ook niet vies van een snuifje country, blues en jazz in hun muziek. Dat was al overduidelijk te horen op hun vorige cd’s “American Gothic” uit 2003 en “Jerusalem Ridge” uit 2007.

Het op full speed gebrachte nummer “Petaluma” uit deze nieuwe cd hoort met zijn banjoklanken gespeeld door Jon Eric en met de vrouwelijke harmony vocals van Samantha Blickhan zelfs thuis onder de algemene noemer van bluegrass. In diezelfde categorie zouden we de later nog volgende songs “Maybe Maybelline” en “Mississippi Soul” eveneens willen plaatsen.

Maar ook de melodieuze liedjes krijgen een plaatsje op deze cd, luister bijvoorbeeld maar eens naar het zacht swingende “All These Desperate Angels” en het smaakvolle deuntje “Spooky”, onze favoriete song uit dit album.

De enige echte ballad op dit album is “Flying”, een countrynummer dat geschreven werd en hier ook prachtig gezongen wordt door Stacy Webster. “Caroline” dat in duet met Samantha Blickhan wordt gebracht hoort een beetje in hetzelfde songgenre thuis.

“In My Time Of Dying” is een jazzy gospeltraditional - ooit nog gecoverd door Bob Dylan, Led Zeppelin en John Sebastian - die speciaal voor deze plaat van onder het stof werd gehaald en blinkend werd opgepoetst tot een fijne track op “A Thousand Small Things”. Een tweede mooie coversong is “Shit Creek”, een bijna 20 jaar oude nummer van de hand van ‘The Bad Livers’-zanger Danny Barnes.

Wij zouden in elk geval geen seconde twijfelen als we ‘The Mayflies’ konden boeken voor één of ander privé feestje want fun is verzekerd met dit trio dat zelf overloopt van speelplezier op hun nieuwe cd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Mud Dauber Records