PATRICK BLOOM – GHOSTS OF RADIO

De tweede van drie nieuwe platen uit de stal van label ‘Mud Dauber Records’ uit Iowa City komt van singer-songwriter, producer en studio-engineer Patrick Bloom. Het is de opvolger van zijn met positieve kritieken overladen plaat “Moses” uit 2008 en is een album dat de titel “Ghosts Of Radio” meekreeg.

Op deze recentste schijf presenteert Patrick Bloom negen nieuwe eigen composities en verzamelde hij enkel gereputeerde muzikanten om zich heen in de studio. Zijn vaste band bestaat uit Billy en Megan Valencia, gitarist Eric Straumanis en drummer James Robinson. Qua stem lijkt Patrick Bloom behoorlijk op Jeff Tweedy van ‘Wilco’ en ook zijn muziek situeert zich in hetzelfde Americana-schuitje.

Hij speelde nog in het door hem zelf opgerichte groepje ‘The Mayflies’ toen pianovirtuoos David Zollo hem eens aan het werk hoorde in de studio en hem er toe kon overhalen om een soloplaat op te nemen. Dat werd “(Songs From) The Pink Sofa”, uitgebracht onder zijn echte naam Patrick Brickel. Die cd plaatste hem meteen centraal op het bord van de rootsminnende muziekliefhebber. Hij koos voor de artiestennaam Patrick Bloom en verliet ‘The Mayflies’ maar hij verleent zijn diensten toch nog regelmatig aan de band als ze zelf nieuw werk opnemen (zie bespreking van hun nieuwe album “A Thousand Small Things” op deze pagina).

De onderwerpen voor de teksten van zijn songs vindt Patrick Bloom in het dagelijkse leven dat zich rond hem afspeelt: liefde en seks, verlies en ontgoocheling, het leven en de dood. Zijn tenorstem is uiterst geschikt voor dergelijke verhalende liedjes waar wij uit het aanbod van negen zachte nummers deze tracks als favoriete songs voor u selecteerden: “Minnesota”, het sobere “Prophetstown”, het countrygetinte en ietwat uptempo gebrachte nummer “Rosalie”, het tragische en ingehouden gezongen “Sycamore Tree” en het afsluitende “Baltimore”, één van de drie tracks op deze cd waar ontdekker David Zollo persoonlijk piano kwam voor spelen.

Niet voor niets wordt deze Patrick Bloom door de vakpers haast unaniem getipt als ‘the next big thing’ want voor dergelijke singer-songwritermuziek is er in deze wereld altijd een groot geïnteresseerd publiek te vinden. Patrick Bloom weet dit veeleisende publiek op zijn wenken te bedienen met zijn knappe, sober gezongen maar ook heel mooie liedjes.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Mud Dauber Records