ROB PAPAROZZI - ETRUSCAN SOUL

Waarschijnlijk zegt de naam Rob Papparozzi je weinig, en dat was voor mij niet anders. Het is dan ook het debuut van deze man, dus is het niet erg verwonderlijk dat we hem niet kennen, maar daar zal bij deze verandering in komen. Deze uitstekende vocalist en mondharmonicaspeler zal je letterlijk en figuurlijk omver blazen met zijn eersteling "Etruscan Soul".

Toch is Rob geen volslagen onbekende die plots opduikt, hij is namelijk de frontman van de huidige Blood Sweat And Tears en dus opvolger van de legendarische David Clayton Thomas. Ook was hij de stem van de Blues Brothers Live tour (Zie clip). Omgeven door een schare van echte topmuzikanten zoals Leo Noncentelli (van de Meters), Chuck Rainey, Hugh McCracken en George Naha, de beide topbassisten Harvey Brooks en Will Lee, en drummer Bernard Purdie. Als backing vocals onder meer Phoebe Snow en Vanessa Thomas. Steve Cropper is een die-hard fan, dat zegt genoeg.

Wie dus al eens de liner notes van cd's wat dieper tot zich neemt zal door deze line-up wel onder de indruk zijn, want dit is inderdaad om het maar met een cliché te zeggen, créme de la créme. En dat hoor je ook natuurlijk, alleen al op geluidstechnisch gebied is dit een cd die schittert. Opnamekwaliteit die enkel te vergelijken is met wat we kennen van Steely Dan, van wie hier trouwens "Peg" prachtig gecoverd is, helemaal in de Becker/ Fagen stijl.

Rob, die fier is op zijn Italiaanse, of nog beter Etruskische roots, vandaar de titel, vult deze cd volledig met uitstekende bewerkingen van covers van de meest uiteenlopende strekking. "Ik ben op de eerste plaats een zanger en mondharmonicaspeler" zegt hij "en dus presenteer ik me ook zo. Ik schreef wat eigen werk, maar zie dit niet als mijn sterkste kant". Duidelijk is er voorliefde voor de muziek van New Orleans, dat merk je ook al aan de muzikanten die meedoen. Zo is er het prachtig gebrachte "I'm Gone" van Allen Toussaint, waarop Bob's soulvolle stem ten volle kan schitteren. Ook "In The Heat Of The Night" van Ray Charles laat hij ons duidelijk horen dat hij een meer dan doorsnee zanger is.

Blues en jazz en soulcovers vormen de hoofdmoot van deze "Etruscan Soul" en ook het uitstekende mondharmonicawerk laat ons horen dat Paparozzi zowel de pure blues als het meer jazzy klinkende mondharmonica sound perfect beheerst. In enkele nummers, zoals "Border Song" van Elton John klinkt hij bijvoorbeeld als Toots Thielemans of Stevie Wonder. Onze Brusselse ket is trouwens ook een vriend zoals je op de foto ziet. Andere artiesten waarvan we vakkundig en met de juiste invalshoek gecoverd nummers voorgeschoteld krijgen zijn onder meer Delbert McClinton, Cream, Keb' Mo', Randy Newman, en zelfs de Beatles. Afwisseling troef dus op deze cd en bovendien kwaliteit in overvloed, al zouden enkelen onder jullie de productie wel eens "te glad" kunnen vinden.

Rob liet ons weten dat hij in mei Europa aandoet met zijn band Blood Sweat And Tears, een kans om dit talent aan het werk te zien!

(RON)


 

Artiest info
   
 

Label: Honeydrippers Records

video