GIRLYMAN – EVERYTHING’S EASY

Maar liefst 15 tracks sieren de nieuwste cd “Everything’s Easy” van het trio dat als ‘Girlyman’ door het muzikale leven gaat. De twee dames Tylan Greenstein en Doris Muramatsu wonen nu samen met de heer Nate Borofsky in het Amerikaanse Atlanta, Georgia en delen het podium al sinds hun oprichting in 2001 in Brooklyn, New York. Ze zijn daarnaast ook alle drie afwisselend verantwoordelijk voor het schrijven van de songs die op hun platen verschijnen.

Op die albums zingen ze voornamelijk op harmony vocals brengende formaties uit de ‘golden sixties’ geïnspireerde folkliedjes. De grote voorbeelden daarbij zijn ‘The Mamas And The Papas’ en ‘Simon & Garfunkel’. “Everything’s Easy” is hun vierde studioplaat en meteen ook hun meest persoonlijke werk. Enkele keren herinneren ze ons aan het akoestische werk van de jonge Belgische groep ‘K’s Choice’ die ook veel belang hechten aan het harmonieus samen zingen met begeleiding van nauwelijks meer dan een akoestische gitaar.

Een opvallend gegeven is dat de zang voor deze cd opgenomen werd met één unieke microfoon die dan wel 10.000 dollar heeft gekost en die ze konden aanschaffen via vrijwillige financiële bijdragen van hun fans. Op “Everything’s Easy” worden heel ernstige liedjes mooi afgewisseld met songs waarin een humoristische kwinkslag verwerkt zit.

Zangeres Doris Muramatsu zingt volgens onze bescheiden mening het mooist met een soms kinderlijk aandoende stem die al gauw aangevuld wordt met de zang van de twee overige leden van ‘Girlyman’. Het laat zich allemaal heel lieflijk aanhoren als stemmingsvolle ballades die af en toe afgewisseld worden door upbeat songs.

Vooral de erg knap opgebouwde en crescendo groeiende titeltrack “Everything’s Easy” heeft alles in zich om binnen enkele jaren als een traditional beschouwd te worden. Andere opmerkelijke tracks uit deze cd zijn de door Doris Muramatsu gezongen pianoballads “Nothing Called Home” en “Trees Still Bend”, evenals het overwegend op akoestische gitaar gebrachte “House Song” waarin de zangvergelijking met onze Sarah Bettens het meest treffend is.

Heel anders klinkt Tylan Greenstein in de akoestische folksong “Hudson” waarin een intiem tafereeltje aan de waterkant van de New Yorkse Hudson-rivier bezongen wordt. Zij neemt ook de lead vocals voor haar rekening in het mooie “Somewhere Different Now” waarmee deze cd afgesloten wordt. De bluegrass-song “My Eyes Get Misty” met zijn banjoklanken en grappige vocalen is dan eerder speelse humor op muziek. Het driestemmig a capella gezongen liedje “Up To The Sea” wordt gebracht op het ritme van een Beethoven-klassieker en is hier toch wel de spreekwoordelijke vreemde eend in de bijt.

We weten eigenlijk niet echt of Europa zal open staan voor de liedjes en de muziek van dit eigenwijze Amerikaanse trio maar een eerlijke kans op muzikale erkenning is toch het minste wat je ‘Girlyman’ kan toewensen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Fine Feathered Music
Info : Geraint Jones - G Promo PR