RALF BUSCHMEYER - RENEWAL

"Recommended for fans of John Scofield, Robben Ford and Mike Stern" staat er op het bijgevoegde info blad. Een doelgroep waartoe we wel behoren, dus dat zit al goed. Ralf Buschmeyer is een van die fusiongitaristen die zich beweegt in het randgebied van jazz, blues en rock. Na vijf volledig instrumentale cd's, een paar onder de groepsnaam "Terrain" en enkele onder eigen naam is er nu deze "Renewal". De naam geeft het al aan, deze is dus een beetje anders dan zijn voorgangers. Inderdaad, het vernieuwende zit hem in het feit dat er enkele tracks voorzien zijn van zangpartijen.

Ralf is afkomstig uit Calgary, Alberta, een Canadese provincie. Hij begon, hoe kan het anders, al heel vroeg met gitaar spelen, op zijn dertiende om precies te zijn. Zijn huidige sound is ondertussen gegroeid tot een soort gepolijste, smooth jazzy blues, best te vergelijken met wat we kennen van bijvoorbeeld Robben Ford. Ook al moeten we dat "smooth" ook weer niet te letterlijk nemen, een nummer als de afsluiter "Wojo" bijt bij momenten behoorlijk van zich af.

Voor de vocale partijen werd beroep gedaan op Corinne Plomisch, een zangeres die ons verder niet bekend is, maar beschikt over een stem en stijl die erg lijkt op die van Rosie Vela, ten tijde van haar samenwerking met Becker en Fagen van Steely Dan en het prachtige bluesy "Smile On" gaat dan ook helemaal in de richting van die sound, lekker laid back, wat dan weer perfect past bij het gitaarwerk van Ralf.

Haar bijdrage blijft beperkt tot 2 songs, voor de rest blijft de cd dus een echte fusion- gitaarplaat, waarop het voor de liefhebbers van dat genre genieten geblazen is, want Ralf Bushmeyer blijkt een prima gitarist, die met zijn trio, voor de rest bestaande uit Richard Erickson op bas en Rob Vulic op drums een cd vol sterke nummers brengt. Als belangrijke extra gast mogen we echter Chris Andrew op Hammond B3 niet vergeten, zonder wie deze "Renewal" niet zo prachtig zou klinken. Het is immers net die samenwerking tussen gitaar en Hammond die zoals bijvoorbeeld ook bij Matt Scofield en zijn trio (Jonny Henderson) en Ronnie Earl's Broadcasters (Bruce Katz) voor een beetje magie zorgen.

Kortom "Renewal" heeft ons meer dan bekoord. Waarom is Ralf Buschmeyer geen naam die meer bekendheid geniet in deze contreien? Verdienen doet hij het in alle geval.

(RON)


 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Chronograph Records

CD Baby