SAVOY GRAND – ACCIDENT BOOK

Savoy Grand is een kwartet dat al meer dan een decennium opereert vanuit het Britse Nottingham, een industrieel en economisch centrum dat in de media enkel naar voor komt als een troosteloos oord waar nooit iets leuks gebeurd. Misschien is dat de ideale habitat voor de slowcore muziek die de heren van Savoy Grand produceren op hun albums. Weemoedig ergens in een hoekje in gedachten weg sluimeren op de songs van deze groep rond zanger en liedjesschrijver Graham Langley.

Savoy Grand werd opgericht in 1997 en amper twee jaar later werden ze door het Britse tijdschrift New Musical Express al bedacht met de titel van ‘meest beloftevolle band’. Toch duurde het tot 2000 vooraleer ze “Dirty Pillow”, hun eerste full-cd konden uitbrengen met de steun van het Duitse kwaliteitslabel ‘Glitterhouse Records’.

“Burn The Furniture” in 2002 en “People And What They Want” in 2005 waren de tweede en derde full-cd in steeds dezelfde sobere muziekstijl. En ook het net verschenen vierde album “Accident Book” toont dat deze formatie op de platgetreden wegen blijft wandelen. Een sound die ontelbare vergelijkingspunten heeft met die van bands als Low, Shearwater, Smog en Sparklehorse en gezang en klanken die enkel als doel hebben om de decibels permanent in de laagste regionen te houden.

Men pleegt dergelijke muziek onder te brengen in categorieën als slowcore, postrock, indierock of alt.folk. Veel trager kan je muziek amper spelen en de ‘tristesse’ die van deze songs uitstraalt is ook al niet echt hoopgevend. Deze nieuwe cd van Savoy Grand is dus een absolute afrader voor wie in een depressie zou zitten want een beluistering van deze liedjes zou je er enkel maar dieper in doen wegzakken. Iets hoopgevends moet je echt niet gaan zoeken in songs met titels als “A Good Walk Spoiled”, “Day Too Long” en “Last Night On Earth”.

Alle songs worden constant met de voet hard op de rem gezongen. Anderzijds vormen de negen tracks op “Accident Book” een heerlijke opportuniteit tot verpozing voor de liefhebbers van rustige, sfeervolle liedjes waarin je zachtjes kan wegzinken zonder gestoord te willen worden. Het ingetogen zingen en gitaarspel van Graham Langley, de melancholische leadgitaar van Neil Johnson, het zachte toetsenwerk van Kieran O’Riordan en de laid back drums van Darren Simpson vormen samen een uniek geheel die de groep Savoy Grand sinds de oprichting heeft gekenmerkt.

Minimaal wordt hier optimaal, droefheid wordt schoonheid, luisteren is genieten. Dit album zal voor de fans van dergelijke muziek opnieuw als een waardevolle verrijking worden ervaren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Glitterhouse Records
Distr.: Munich records