SHELLEY KING - WELCOME HOME

Toen we op het hoesje van Shelley King's cd de sticker bemerkten: "Featuring members of the Subdudes" was onze aandacht dadelijk getrokken. Die Subdudes hebben ons namelijk al vanaf hun eerste cd tot op heden zonder verpinken veel luisterplezier bezorgd. Met hun unieke harmony vocals, doorspekt met accordeon, slide, bluesharp en unieke songschrijvertalent leverden ze keer op keer echte meesterwerkjes af. Onbegrijpelijk dat ze niet meer bekendheid vergaarden. Nu blijkt dat deze cd "Welcome Home" een echte samenwerking is tussen Shelley King en de drie kernleden van deze band liggen de verwachtingen nog hoger gespannen.

En of die ingewilligd worden! Deze samenwerking levert elf juweeltjes op, best te omschrijven als Americana maar dan benaderd vanuit de soul/gospel hoek, veeleer dan vanuit de gebruikelijke country of folk kant. Deze manier van werken, samen met de typische Subdudes-harmony klanken van Steve Amedee, Tim Cook en John Magnie levert een fris en origineel geluid op, dat behoorlijk afwijkt van wat Shelly King op haar vier vorige cd's liet horen, die veeleer country gericht waren.

Toen de staat Texas haar koos vorig jaar als "Official State of Texas Musician" rustte er natuurlijk een zware last op haar schouders, want als eerste vrouw viel haar deze eer te beurt, na muzikale zwaargewichten als Willie Nelson, Dale Watson, Ray Benson (Asleep At The Wheel) en vele anderen. Ze gebruikte die erkenning kordaat om haar horizont te verruimen

Shelley heeft altijd wat afgeweken van het traditionele countrypad, door bijvoorbeeld bluegrass met zydeco te mengen en daarna over te gaan in moderne versies van oertraditionele country songs en rockversies van truckersongs. Met deze samenwerking gaat ze nog een stapje verder weg van dat pad. Rustiger en wat meer coherent dan haar vorige producties is dit, en natuurlijk is het vooral die perfecte, maar uniek en zeer herkenbaar klinkende samenzang die we gewoon zijn van de Subdudes die dit tot een prachtplaat maakt. Ze was steeds een artiest die de dance hall's en bars als basis had, maar nu ook meer het echte luisterpubliek kan bereiken via deze plaat.

Met "Starting To Rain" bijvoorbeeld, een bluesy ballad, waar die vier stemmen prachtig samenvloeien, zoet als honig, maar tegelijk met een frisheid die je blijft bekoren. Onze favoriete song, zonder twijfel! Een andere gospelsong "Falling Fast" en de sterke hitsingle "Summer Wine" zijn de volgende hoogtepunten op deze sterke release, die van begin tot einde blijft boeien door zijn vakmanschap, rustige sfeer en meerdere sterke composities.

"Welcome Home" de titelsong, of beter de "reprise" versie ervan, volledig gedrenkt in de puurste gospel, waarvoor zelfs de Staple Singers zouden buigen, sluit vol vuur deze sterke cd af. Hallelujah, Shelley! Dank je, Subdudes!

(RON)

 

Artiest info

Website  
Myspace  

Label: Lemonade Records

video