BOCA CHICA – LACE UP YOUR WORKBOOTS

Hallie Pritts is de centrale figuur in de Amerikaanse rootsformatie ‘Boca Chica’ die hun groepsnaam bij de oprichting in 2004 ontleende aan een kleine badplaats in de buurt van Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Verder heeft de groep niets met dit zonnige vakantieoord gemeend, tenzij we de zonnige muziek zouden willen linken aan een zorgeloze vakantie. De in Pittsburgh, Pennsylvania residerende groep ‘Boca Chica’ (letterlijk vertaald betekent dit ‘klein mondje’) bestaat uit zeven bandleden, drie dames en vier heren, die een vlotjes in het gehoor liggende Americana-sound produceren op hun liedjes.

De groep lanceerde onlangs hun nieuwste album “Lace Up Your Workboots” waarop alt.country en alt.folk worden afgewisseld. In tien songs bewijst deze formatie dat ze hun plaats aan het hedendaagse muziekfirmament meer dan waardig zijn en ten volle verdienen. Voor de keuze van hun sound hebben ze goed geluisterd naar muzikale voorbeelden als ‘The Innocence Mission’, ‘Kings Of Convenience’ en ‘Iron And Wine’, maar er zijn ook invloeden hoorbaar uit de muziek van artiesten als Gillian Welch, Neko Case, Joanna Newsom en zelfs van de Canadese band ‘Great Lake Swimmers’, al zal dat vooral door het veelvuldig gebruik van de banjo als begeleidingsinstrument komen.

“Lace Up Your Workboots” is de derde full-cd van ‘Boca Chica’ na hun titelloze debuut uit 2005 en “Transform Into Beasts” uit 2007. Heel mooie liedjes als “Lake Erie”, “Backseat”, “Pins And Needles”, “Valentine”, “Worksboots”, “Like Sheep In The Night” en “The Hourglass Waltz”, gecombineerd met de lieflijk zachte stem van Hallie Pritts, zorgen er voor dat deze cd terecht heel lovend onthaald wordt in de vakpers en de band een spoedige internationale doorbraak wordt toegewenst.

Sterke individuele muzikale prestaties van bassiste, harmony vocaliste en vriendin van het allereerste uur Susanna Meyer, van celliste Lisa Campell en van banjospeler Jeff Baron verheffen de kwaliteit van het gehele album naar een hoger niveau, hoewel deze instrumentatie doorheen alle songs steeds zeer subtiel op de achtergrond aanwezig blijft.

Wij raden ‘Boca Chica’ aan om de oversteek naar Europa eens te maken en hier hun songs te komen brengen, want dit soort muziek heeft op ons continent misschien een nog grotere fanbasis dan in Amerika en Canada. “Lace Up Your Workboots” is dan ook een heel mooi en sterk album van een veelbelovende band.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Shut Eye Records
Info:: Pete Knapp knapp

CD Baby