KEVIN HIGGINS – FIND YOUR SHINE

Ik moet eerlijk toegeven dat ik in eerste instantie niet weg was van ‘Find Your Shine’ van Kevin Higgins. Bij een tweede luisterbeurt kon ik mij al iets beter inleven in Higgins’ wereldje. Wanneer ik nu voor de zoveelste keer op ‘play’ druk, weet ik dat de kans groot is dat ik nog steeds nieuwe elementen ga ontdekken. Om maar te zeggen dat ‘Find Your Shine’ zo’n typische slowburner is.

Het grappige is dat wanneer je Kevin Higgins googelt de kans groot is dat je uitkomt bij één van de grote bazen van hamburgerketen Burger King. Geloof mij wanneer ik zeg dat de Kevin Higgins die tekende voor ‘Find Your Shine’ absoluut niets te maken heeft met grote concerns, maatpakken en zaken doen.

Neen, deze Kevin Higgins is een Amerikaanse singer-songwriter die beschikt over de zeldzame gave om de mensheid en al zijn bijkomstigheden te vertalen in melodieën die boeien en aanspreken, die zalven en slaan. ‘Find Your Shine’ is een album dat een muzikale, persoonlijke en metaforische reis maakt door Kevin Higgins eigen leven. Op deze manier tracht hij de luisteraar mee te nemen naar die speciale plaatsen waar muziek en teksten zowel het hart, de ziel en de hersens raken. Hierdoor wordt de man, hoewel hij lang niet zo bekend is, soms vergeleken met grote namen als Guy Clark, Townes Van Zandt of Steve Earle. Het kost me nog een beetje moeite om het hier helemaal mee eens te zijn, maar dat de man over muzikale kwaliteiten beschikt, staat als een paal boven water.

Voor de onderwerpen van zijn songs heeft de man nooit lang moeten zoeken. Higgins is geboren en getogen in El Paso en daar kocht hij ook zijn eerste gitaar van geld dat hij verdiende door paarden te verzorgen. Hij speelde jaren in verschillende coverbands, woonde een tijd op straat en hij werkte in de meest luxueuze hotels. Hij smokkelde drugs over de grens en was manager van een nachtclub. Met andere woorden, de man had al heel wat paadjes bewandeld alvorens zich helemaal toe te leggen op zijn eigen muziek.

Helemaal onbeslagen op muzikaal vlak is hij trouwens ook niet. Hij maakte jaren deel uit van The Dust Devils, een band die talloze optredens speelde en drie albums op zijn naam heeft staan. Ten tijde van The Dust Devils werd Higgins al meerdere malen geprezen om zijn songschrijverij. Naar eigen zeggen is de overstap naar zijn huidig materiaal er pas gekomen toen zijn vrouw opperde om eindelijk eens muziek te schrijven zonder zich zorgen te maken over platenverkoop en airplay. Schrijven omwille van het schrijven dus, vanuit de ziel en over de dingen die er écht toe doen. Voor Higgins zou dit een soort van catharsis zijn geweest.

Wat er ook allemaal van zij, feit is dat ik al een paar dagen ‘Find Your Shine’ door mijn luidsprekers jaag en oprecht geniet van Kevin Higgins’ muzikale schrijfsels. En eerlijk, meer moet dat niet zijn…

(Lewis)

 

Artiest info
   
Myspace  

Label: Little Train Records

CD Baby