CHRIS VELAN – SOLIDAGO

Sinds zijn negende levensjaar speelt de Canadese Chris Velan uit Montreal al klassieke gitaar. Zijn vader had alle platen van Bob Dylan, Leonard Cohen en Van Morrison en zijn oom was een verwoede verzamelaar van vinyl reggaeplaten. Na zijn studies die hem een advocatendiploma opleverden begon hij eigen liedjes te componeren en op te nemen. De muziek die hij in zijn jeugd zo vaak had gehoord beïnvloedde zijn eigen stijlkeuze volledig. Met zijn reggae en rockgroep ‘Equalizer’ zette hij zijn eerste stappen op een podium maar al gauw besloot hij om zich aan een solocarrière in de muziek te wagen.

Het werk aan de balie was er al gauw te veel aan geworden en de keuze om als rondtrekkende troubadour zijn songs overal in het land ten gehore te gaan brengen was dan ook snel genomen. Zijn ingebakken sociale bewogenheid bracht hem er toe om naar Nieuw-Guinea af te reizen en er voor de arme vluchtelingen op te treden, samen met een aldaar toevallig tegen het lijf gelopen lokale begeleidingsgroep die zich toepasselijk ‘The Refugee All Stars’ ging noemen. Met die groep trok hij nadien de studio in voor de opnamen van hun eerste cd “Living Like Refugee”.

Even later in 2003 volgde dan zijn eigen eerste soloabum “It’s Not What You Think”. Twee jaar later kwam een tweede soloplaat “Twitter, Buzz, Howl” waarvoor hij de promotie verzorgde door veelvuldig rond te toeren in Amerika en in Canada. Tijdens één van deze tournees liep hij producer Tim Bluhm van de formatie ‘The Mother Hips’ tegen het lijf en vond deze bereid om de opname van zijn derde plaat “Solidago” voor zijn rekening te nemen.

Dat is de cd die wij momenteel in de cd-speler hebben zitten en waarover we u graag wat meer zouden willen vertellen in deze recensie. De nummers op deze plaat werden reeds enige tijd geleden geschreven en eerst uitgetest op het publiek tijdens vele live optredens om daarna in de studio opgenomen te worden voor deze cd. Chris Velan is een ware verteller in zijn liedjes, die elk een apart verhaal weergeven.

Bij de betere songs noteerden we voor u het radiovriendelijke en op Afrika geïnspireerde “Wobbly Bones”, “A Year Can Change A Lot” vol overpeinzingen over de zin van het leven en ook “Out Of Range” hadden evenzogoed van Paul Simon kunnen zijn, het hoopvolle “May Your Soul Get To Heaven” over bijgeloof en spiritualiteit en een muzikale sneer naar de allesoverheersende techniek in onze leefwereld in het nummer “Oldest Trick”.

Doorheen alle songs horen we in de begeleidende instrumentatie vooral het grote muzikale talent van de klassiek opgeleide gitarist. In de reggaesongs - o.a.”Pauper In A Palace” en “Hunting Season” - klinkt Chris Velan als ’UB40’ of ‘Burning Spear’, in de laid back gezongen liedjes, bijvoorbeeld “Hard Way Learner” als Jack Johnson op een zonovergoten witte strand en in de catchy popliedjes “I’m In, Come In” en “House Upon The Hill” eerder als Ben Harper of Jackson Browne.

“Solidago” is een plaat die Chris Velan wellicht definitief op de muzikale landkaart zal plaatsen. Deze gevarieerde collectie van songs, verhalen en ritmes reflecteert perfect het spiegelbeeld van zijn jeugdervaringen en het leven als jong volwassene. Warm aanbevolen voor fans van leuke muziek.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby

Label : New Song Recordings
Info : JP Cutler Media (Jesse P. Cutler)